Team Holmatro moeizaam van start in Rotterdam

Op vrijdag 9 juni 2006 ging team Holmatro moeizaam van start in de Rotterdamse Volvo Extreme 40 Grand Prix. Ondanks veelbelovende starts konden de Nederlanders de vloot niet domineren. Na de eerste dag staan ze op de laatste plaats overall, maar er volgen nog circa twaalf races om het goed te maken. De vijf catamarans voeren vandaag drie wedstrijden op de Nieuwe Maas. De zwakke wind was variabel en zorgde voor een lastige competitie. Het publiek vond het allemaal prachtig en genoot ondertussen van de zomerse temperaturen. De Motorolo-CHR gaat met vier punten aan de leiding, gevolgd door de Tommy Hilfiger en Team Volvo Ocean Race.

"Dit was een frustrerende dag", zei schipper Mitch Booth achteraf. "Er stond een sterke stroming en het waterverkeer zorgde voor extra golfslag. Als het harder waait, is dat geen probleem, maar nu wel. De wind draaide ook nog eens rond de gebouwen langs de oever." In de eerste race verliep alles nog hoopgevend. Ze pakten winst door onder de kant te blijven, maar verloren in het laatste kruisrak een plekje aan de Motorola-CH. Een derde plaats was het resultaat. In de wedstrijd daarna lag Team Holmatro voorop toen een winddraaiing naar rechts spelbreker werd. De Nederlanders zaten aan de linkerkant en moesten toekijken hoe de andere vier VX40’S voorbij schoven. Booth en zijn mannen sloten de reeks af met een viertje. Daarmee kwamen ze op het gelijke aantal punten als Basilica.

Skiff-zeiler aan boord
De bemanning van de Nederlandse VX40 bestaat dit keer uit Mitch en Taylor Booth, Daan Koene en Greg Homann. De Australiër Homann is vanaf het begin betrokken bij de VX40-klassenorganisatie. Hij helpt ondermeer bij het in elkaar zetten van de boten. Hij is absoluut geen nieuwkomer in de multihull sport. Zo zeilde Homann ondermeer aan boord van de Play Station, de Commodore Explores van Bruno Peron en de Maiden2. De VX40 doet hem denken aan de in zijn geboorteland populaire 18 Foot skiff, waarmee hij elf jaar lang aan het hele circuit deelnam. Homann: "Het ligt allemaal dicht op elkaar, de wedstrijden zijn kort en het is leuk voor het publiek. Het is gewoon een goede formule."

Line honours Round the Island Race
Op zaterdag 3 juni 2006 beleefde de VX40-klasse haar debuut in een reguliere catamaranwedstrijd. De vijf teams maakten onderdeel uit van in totaal 1.587 deelnemers. Na ruim acht uur ploeteren bij zwakke wind, gleed de Holmatro als eerste over de lijn. Booth: "Het is mooi om te zien hoeveel sneller deze VX40 gaat dan de traditionele boten. Andere zeilers waren daar ook verbaasd over."

Aangezien de inport-race voor de Volvo Open 70’s is verschoven naar zondag, varen de VX40’s morgen toch uit op hun aanvankelijke rustdag. Ze zullen op de baan voor de kust van Hoek van Holland racen. Booth over de weersvoorspellingen: "Die zien er prima uit, want er komt een oostenwind kracht drie tot vier. Dan is het water vlak." En over de medaillekansen van Team Holmatro in het eindklassement over vier Grand Prix series zegt hij: "We verwachten in Rotterdam zeker vijftien wedstrijden te varen, dus we zijn nog steeds in de running voor een prijs."

Tussenstand VX40 Grand Prix Rotterdam:
1. Motorola-CHR (2,1,1) 28 punten
2. Tommy Hilfiger (1,3,2) 24 punten
3. Volvo Ocean Race (4,2,5) 17 punten
4. Basilica (5,4,3) 15 punten
5. Holmatro (3,5,4) 15 punten

foto © Team Holmatro / Diana Bogaards

www.volvoextreme40.org

...en dan nu een vraag voor 10 punten, wie is die gelukzak (in dat wit polooke) dat daar aan de lij zijde zit mee te genieten?

Meer foto's en reacties via het forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: