Shetland Round Britain and Ireland race - Kleinjans doet goede zaken in eerste ettape

Michel Kleinjans is met zijn tot Immo BIB omgedoopte veertigvoeter eerst aangekomen in de eerste etappeplaats van de Shetland Round Britain and Ireland race. Hij is daarbij de eerste na een groep van enkele multihulls, maar domineerde wel de belangrijkste concurrenten bij de monohulls.

Waaronder de Roaring Again, de nieuwe 40 voeter van zijn vroegere zeilmaat Hans Plas waarvan Michel zijn huidige boot overnam. Ook bleef Immo BIB de La Promesse voor, de veertigvoeter van Nieuwpoortenaar Ronny Nollet en zowat Antwerpenaar Michel zijn eeuwige tegenstrever. La Promesse werd dit keer gevaren door het Nederlandse duo Jankees Lampe en Bart Boosman, zij werden 3de. Meer dan 5 uur na La promesse sloten de Nederlanders Nico Budel en John van Gelder met de Hayai de hekken van Class 0.

Immo BIB deed er 1 dag 13 uur 51 minuten en 02 seconden over, een snelle tijd, omdat de koplopers de hele tijd van dragende wind hebben kunnen genieten.

Na de start van zondagmiddag uit Plymouth bleven Immo BIB en La Promesse vrijwel dezelfde koers varen tot ze vanonder de Britse zuidkust koers moesten zetten naar de verplicht te ronden Scilly eilanden. Lampe / Boosman opteerden voor de rechte lijn ver van de eilanden vandaan, Kleinjans / Liddy zigzagden langsheen de eilanden om zo de bocht in te korten. Dat trucje werkte en Immo BIB kon met voorsprong de lange, rechte lijn naar Ierland inzetten. Pas op enkele mijlen voor de Ierse kust was La Promesse weer een beetje ingelopen, maar toch finishte Immo BIB met meer dan een uur eerder.

Na de verplichte rusttijd in Kinsale, start Kleinjans met zijn Ierse co-schipper Michael Liddy overmorgen om precies 02h 34min 40sec voor het traject naar Castle Bay op het eiland Barra, de Outer Hebrides, Schotland. Afstand 440 zeemijlen.

Dat is met exact dezelfde voorsprong in tijd als werd opgemeten bij aankomst, maar zelfs dat uurtje verschil kan het wedstrijdverloop beïnvloeden door de weerevolutie.

Het traject:

Plymouth - Kinsale (Ierl.) 230 zeemijl: Immo BIB: 1ste monohull
Kinsale - Castelebay (Schotl.) 460 zeemijl

Castlebay - Lerwick (Shetland Eilanden) 420 zeemijl

Lerwick - Lowestoft (Eng.) 470 zeemijl

Lowestoft - Plymout (Eng.) 305 zeemijl

foto © Robin Price

www.rwyc.org/ShetlandRBI/home.asp
www.michelkleinjans.be

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: