Volvo Ocean Race - Team Holmatro stijgt een plaats in VX 40 Grand Prix

Na de races van zaterdag 10 en maandag 12 juni 2006 steeg Team Holmatro een plaats in het klassement van de Volvo Extreme 40 Grand Prix in Rotterdam. De Nederlandse boot staat nu vierde en heeft nog zicht op een podiumplek voor eigen publiek.

Zaterdag streden de VX 40’s voor de kust van Hoek van Holland. Maandag waren ze terug op de Nieuwe Maas, waar de competitie grillig verliep. De instabiele wind en kleine baan zorgden voor wisselende resultaten. De toeschouwers op de kade en het water vonden het allemaal prima, want zij genoten van het spektakel. De Tommy Hilfiger (USA) nam na elf resultaten de leiding over van de Motorola-CHR (UK).

Rotterdam werd op 12 juni wederom tropisch warm en de zuidoostenwind was variabel in richting en sterkte. Door een nogal kleine wedstrijdzone was de baan kort en kon er slechts halve wind op en neer worden geknald. Een goede start was de sleutel tot succes, want daarna was er weinig ruimte voor tactische handigheidjes. Wie als eerste bij de boei kwam, had de beste kaarten voor de overwinning. Van de vijf gevaren races, was de vierde verreweg de spannendste. De Tommy Hilfiger met Randy Smith aan het roer en de Basilica (UK) van schipper James Grant waren goed weg. De Volvo Ocean Race-boot van Nigel Pit (USA) volgde in derde positie, maar Team Holmatro stak bij de eerste boei tussendoor. Pit gaf te weinig ruimte en moest een strafrondje draaien. Bij de volgende ronding tikte de Tommy Hilfiger net de Basilica aan en moest dus ook zijn straf pakken. De Holmatro schoof voorbij en lag tweede, maar werd op de hielen gezeten door de Amerikanen. Bij de boei was het weer raak. Nu zat de Holmatro tegen de romp van de kledingboot. Na het onvermijdelijke rondje lagen de Tommy Hilfiger en de Motorola-CHR van Conrad Humphres voor de Nederlandse 40-voeter die als vierde finishte. Holmatro-schipper Mitch Booth achteraf: "Iedereen pushte hard vandaag. Die twee aanvaringen horen erbij. Het was zo vlagerig en deze boten accelereren snel en stoppen abrupt. Dat vraagt om crashes in de hoeken." De laatste dagwedstrijd hield Booth het hoofd koel en gingen hij en zijn bemanning van het begin tot het einde aan de leiding. Met een reeks van 4-3-3-4-1 scoorde de Nederlandse VX 40 beter dan de Motorola, maar de Britten staan in het overall klassement nog wel een plekje boven de Holmatro. Het gat bedraagt zeven punten.

Racen tijdens binnenkomst VO 70’s
Aangezien de havenrace van de Volvo Open 70’s naar de zondag verschoof, voer de VX 40-klasse op zaterdag op de VO 70-baan voor de kust van Hoek van Holland. Ondertussen finishten de Pirates of the Caribbean, Ericsson, Brunel en de ABN AMRO TWO op een paar honderd meter afstand. De indrukwekkende menigte van toeschouwerschepen lag soms niets vermoedend bij de benedenboei of op de finishlijn van de cats. Dat leverde unieke taferelen op. De gasten aan boord van gecharterde klippers keken hun ogen. De VX 40’s mengden zich tussen de drie wedstrijden door uiteraard ook even in de drukte rondom de 70-voeters. Team Holmatro pakte die zaterdag zijn eerste zege in Rotterdam. De jonge Jordy, zoon van Mitch Booth, was er getuige van. Hij mocht voor de gelegenheid een keer met zijn vader meevaren.

Na elf resultaten staat de Tommy Hilfiger bovenaan het klassement, gevolgd door de Basilica en de Motorola-CHR. De verschillen zijn klein en er komen nog twee wedstrijddagen. Greg Homann van de Holmatro: "Het zou mooi zijn als we een podiumplek kunnen halen. Het is mogelijk."

Tussenstand VX40 Grand Prix Rotterdam:
1. Tommy Hilfiger, 85 punten
2. Basilica, 78 punten
3. Motorola-CHR, 75 punten
4. Holmatro, 68 punten
5. Volvo Ocean Race, 56 punten

foto © Team Holmatro / Diana Bogaards

Meer foto's en reacties via het forum

www.volvoextreme40.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: