Bundock/Ashby winnen Texel Dutch Open en TNG Short Track

Op vrijdag 16 juni 2006 wonnen Bundock/Ashby (AUS) de Texel Dutch Open. Gisteren overheersten ze de wedstrijden met drie eerste plaatsen en het leek alsof ze vandaag met gemak zouden winnen. Maar team Heemskerk/De Boer gaf zich niet zomaar gewonnen. Met een punt verschil pakten Bundock en Ashby de overall winst, met Heemskerk/De Boer op een tweede plaats en Skomski/Kopylowicz in derde positie.

"Het werd nog tricky", zei Bundock na afloop. De eerste wedstrijd wonnen ze met afstand, maar daarna konden ze Heemskerk niet meer bijhouden. "We hebben wat tactische foutjes gemaakt. Vervolgens kozen we de linkerkant van het veld, terwijl er rechts meer wind stond. De laatste race hadden we een goede start, maar zaten we toch aan de verkeerde zijde van de baan." De mannen hopen dat het morgen harder waait. Ashby: "Wind, golven en zon, zoals we dat thuis gewend zijn."

Heemskerk/De Boer tweede
Ondanks een goede derde dag, moesten Mischa Heemskerk en Sander de Boer toch genoegen nemen met de tweede plaats overall. De Boer: "Jammer dat we ‘m niet hebben. Klopte onze berekening dus toch." Het Yamaha-team won twee van de drie races en finishte een keer als tweede. De Boer: "Het liep allemaal lekker en we maakten de juiste klappen. Onze voorsprong was ook behoorlijk." En dat terwijl de mannen met hun Nacra F18 Infusion normaliter wel van meer wind houden. Heemskerk: "Nee hoor, we zijn allround geworden." Het feit dat ze vorig jaar de Zwitserleven Ronde om Texel wonnen, legt niet meer druk op hun schouders. Heemskerk: "De race blijft hetzelfde, want je wilt altijd winnen. Dat we in 2005 eerste waren, geeft juist rust. We hebben het al een keer gedaan." De Boer vult hem aan: "We hebben er een goed gevoel bij. We weten wie de concurrenten zijn."

Texelaars niet tevreden
Vader en zoon Pool, het Paal 17 team, lagen in het middenveld. Dirk Pool: "We hebben deze rompen pas twee weken geleden gekregen, dus we hebben nog niet zoveel getraind. De boot liep niet en we waren nog aan het zoeken naar de trim." Zoon Albert zal morgen zijn eerste Zwitserleven Ronde om Texel varen: "Over twee weken organiseren de Texelse zeilverenigingen een ronde voor alle Texelaren. Daar heb ik vorig jaar aan meegedaan, maar morgen dus de eerste echte ronde."

TNG Shorttrack
Aan het eind van de dag zeilden tien topteams de TNG Shorttrack, een afvalrace. Na de eerste wedstrijd bleven zes teams over en in de laatste race streden nog slechts twee finalisten om de winst. Dat waren Huntelman/Van der Kamp en Bundock/Ashby. Huntelman: "Voor de start was het een tactisch spel. Bundock en Ashby dreven ons naar de linkerkant van de startlijn. Ik wilde gijpen, maar daar was geen ruimte voor. Zij gingen overstag en waren direct weg. Wij konden er alleen maar achteraan varen. We kwamen nog wel in de buurt, maar het was niet genoeg." Bundock ging wederom winnend over de finishlijn over.

Rode duivel
Ook Jean-Louis Flier en Jacqueline Banning deden met hun F18 Capricorn mee. Jean-Louis Flier reageerde enthousiast over het concept: "Het is heel intensief en waanzinnig leuk om te doen. Je moet constant scherp zijn, want de een dekt de ander af. Het niveau was heel hoog. We konden de anderen wel bijhouden qua snelheid, maar zij startten scherper en waren tactisch beter." Darren Bundock vond het jammer dat er bij de finale nog maar twee boten over waren: "Dat is saai om naar te kijken. Vijf zou beter zijn." Op de vraag of de twee eindzeges van vrijdag een voorbode voor morgen waren, antwoordde Bundock: " "Dat hangt helemaal af van dat rode ding daar." Hij wijst naar de carbon 20-voeter van Hobie Cat, waarmee Team Zwitserleven Booth/Dercksen op jacht gaat naar de line honours. Booth: "Deze rode duivel is gemaakt om de Tornado’s te verslaan. Het moet de snelste open cat ter wereld zijn."

Morgen om 10.00 uur vindt de briefing voor de deelnemers aan de 29ste Zwitserleven Ronde om Texel plaats. Rond twaalf uur vliegt de welbekende helikopter over om met het rooksignaal de start af te kondigen.

Einduitslag Texel Dutch Open 2006:
1. Bundock/Ashby (AUS), F18, 8 punten
2. Heemskerk/De Boer (NED), F18, 9 punten
3. Skomski/Kopylowicz (POL), exploder 20, 22 punten
4. Rashley/Lynch (GBR), F18, 27 punten
5. De Koning/Larsen (NED), F18, 29 punten

foto © Pierrick Contin

www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: