Texel Dutch Open 2006 - Bundock en Ashby onverslaanbaar op tweede dag

Op de tweede dag van de Texel Dutch Open waren Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS) onverslaanbaar. Het Hobie Tiger-duo ging drie keer winnend over de finishlijn. De condities waren goed met een noordoostenwind kracht vier en een flinke golfslag. In totaal verschenen 43 teams vanochtend aan de start. Mischa Heemskerk en Sander de Boer eindigden met hun Nacra F18 Infusion driemaal achter de Australiërs. Koen de Koning en Sacha Larsen, eveneens zeilend met de nieuwe Nacra, nemen na vandaag de derde positie in.

De Polen Noetzel/Kaliski waren snel met hun explorer 20, maar konden op rating toch niet winnen van de Nederlandse en Franse F18-teams. Ze staan vijfde. In de middag zeilden ruim veertig catamarans door het beruchte Molengat naar de Hors. Na een scholletje gegeten te hebben, keerden zij terug naar Paal 17. In de avond passeerde de Volvo Open 70’s, met de Brasil 1 aan kop, dicht langs het eiland. De zes overgebleven deelnemers aan de Volvo Ocean Race zijn bezig aan hun negende en laatste etappe naar Gothenburg in Zweden. Daar zullen ze naar verwachting op de dag van de Zwitserleven Ronde om Texel, 17 juni 2006, finishen.

‘Nog een beetje geroest’
"We waren een beetje roestig", zei Mischa Heemskerk terwijl hij de boot naar de pitstraat bracht. "Het ging niet echt soepel samen en er wordt hard gevaren. Toch was het een topdag." Mischa Heemskerk en Sander de Boer, winnaars van de Zwitserleven Ronde om Texel 2006, eindigden drie keer op de tweede plaats achter de Australiërs Darren Bundock en Glenn Ashby. Zij waren te sterk. Bundock: "In de eerste race was het verschil groot en daarna moesten we er meer voor vechten." Heemskerk en De Boer konden de boot nog net overeind houden in de branding op weg naar het strand. De Boer: "We werden vol gegrepen. Het is maar goed dat we vorig jaar die fotoreportage in de golven van La Torche hebben gehad. Anders waren we zeker omgegaan."

De zeventienjarige Chris Rashly en Marcus Lynch (UK) kenden letterlijk een vliegende start met een derde positie. Lynch: "We hadden een probleem met de fok, waardoor we terug naar het strand moesten. Toen we weer wegvoeren, wisten we niet hoeveel tijd we nog hadden. Vlakbij de startboot lagen alle teams op de lijn en we konden direct aansluiten en door naar de bovenboei." Voor Jean-Christophe Mourniac en Frank Citeau (FRA) was het weer even wennen. Zij voeren de afgelopen tijd op 60-voet trimarans. Bij de Grand Prix in Nice sloegen ze zelfs over de kop met de Banque Populaire. Citeau over de terugkeer naar de Formule 18: "Het was zwaar. De trapeze brak en ik verloor de spinnakerschoot. In de laatste race ging het beter." De Fransmannen van het Nissan Pro Team staan vierde in het voorlopige klassement.

TNG Short Track
Vrijdagmiddag 16 juni zullen tien topteams op uitnodiging van de organisatie meedoen aan de TNG Short Track voor het strand bij Paal 17. Dit is een serie van drie afvalraces. De laatste geldt als finale tussen de twee overgebleven boten. De winnaar neemt uiteraard een TNG-prijs mee naar huis. De Rondeverslaggever Jeroen Tirion zal de strijd verslaan. Zo kunnen de mensen op het strand meeleven met de zeilers op het water.

Live reportages
Zaterdag is de Zwitserleven Ronde om Texel live te volgen op het grote televisiescherm op het strand. De mensen thuis hoeven ook niets te missen, want dankzij I-net kunnen zij alles rechtstreeks op internet volgen. Het evenement komt tevens rechtstreeks de huiskamers in via Astra en de kabel op Texel en in Noord-Holland. Radio 3FM spreidt met de TROS op donderdag de vleugels uit op het eiland en start dan met de live uitzendingen tot en met zaterdag vanaf het strand.

Top vijf na vijf races Texel Dutch Open:
1. Bundock/Ashby (AUS), F18, 3 punten
2. Heemskerk/De Boer (NED), F18, 7 punten
3. De Koning/Larsen (NED), F18, 13 punten
4. Mourniac/Citeau (FRA), F18, 15 punten
5. Noetzel/Kaliski (POL), explorer 20, 16,5 punten

foto © Pierrick Contin

www.roundtexel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: