Ronde om Texel - Line honeurs voor team Marstrom/Persson

Op zaterdag 17 juni 2006 zetten Goran Marstrom en Thomas Persson (SWE) de beste tijd neer tijdens de 29ste editie van de Zwitserleven Ronde om Texel. Met hun M20, door Marstrom zelf gebouwd, kwamen ze na 4:10:34 uur over de finish. Hun landgenoten Mattsson/Malmsjo volgden in tweede positie en Bouscholte/Van Wieren (NED) eindigden als derde.

"Ik wist dat het een snelle boot was", zegt Marström. "Maar toen ik vanochtend zag hoe licht de condities waren, had ik geen verwachtingen. Deze cat houdt van meer wind." De 63-jarige stuurman deed voor de vijfde keer mee aan de Zwitserleven Ronde om Texel, maar hij voltooide het rondje pas een keer eerder.

Een vliegende start voor Heemskerk/De Boer
Voor de start waren alle ogen nog gericht op de felrode Hobie Fox, een carbon prototype met een lengte van 20-voet, van het Zwitserleven Team Booth/Dercksen. Ook de overall winnaars 2005, Heemskerk/De Boer, en de F18 wereldkampioenen Bundock/Ashby (AUS) waren favoriet met hun Hobie Tiger. Een paar minuten voor de start dikte de vloot van 436 catamarans in. Zowel de wind als de stroming duwden de zeilers richting de lijn. Toch startten slechts drie boten te vroeg. Veel topteams kozen de strandzijde van de lijn. Na het rooksignaal van de helikopter kwam het Nacra-duo Heemskerk/De Boer prachtig weg en liet de rest van de vloot onder spinnaker achter zich. Maström/Persson bevonden zich in de vuile wind van de rest van de vloot. Persson: "Al loevend wisten we ons naar de vrije wind te werken. Bij de vuurtoren lagen we vierde."

Gevecht in kopgroep
In de kopgroep wisselden Marstrom/Persson, Mattsson/Malmsjo en Bouscholte/Van Wieren van eerste positie. Bouscholte: "We hebben tactisch goed gevaren, geen fouten gemaakt. We waren als eerste bij de VC-boei, maar daarna begon het harder te waaien en toen waren die M20’s gewoon sneller." Bouscholte had niet verwacht dat de M20 er met de line honours vandoor zou gaan: "Ik ben wel een beetje teleurgesteld, maar we proberen het volgend jaar gewoon weer." Remco Kenbeek en Paul Brouwer passeerden na 04.16.30 uur met hun Capricorn als eerste F18 de finish. In de voorlopige uitslagen pakken zij de eindoverwinning. Kenbeek: "Na de VC-boei zagen we alle carbonboten in een windstilte liggen. We zijn er aan de landzijde langs gevaren, omdat we dachten dat daar meer wind zou zijn." Die redenering loonde, want ze pikten als eersten de bries op en kregen hierdoor een grote voorsprong. Uiteindelijk kwamen ze als zesde boot over de lijn. "We streefden ernaar om onze eigen klasse te winnen", zegt Kenbeek. "Maar hier zijn we natuurlijk helemaal blij mee."

Verrassende Prindle 15
Ruim een uur en tien minuten nadat Marstrom finishte, kwam er een Prindle 15 over de lijn. Zeiler Hans Primowees was stom verbaasd toen hij hoorde dat hij daarmee voorlopig op de tweede plaats overall stond: "Dit is echt goed weer voor A-catjes. Ik dacht dat zij er wel met de winst vandoor zouden gaan." Hij noemt ervaring als verklaring van zijn succes: "Ik heb de stroom optimaal benut door dicht bij het eiland te blijven, terwijl veel boten ver het Wad op gingen." Hoewel hij de Zwitserleven Ronde om Texel al meer dan twintig keer voer, is hij de rest van het jaar niet zo fanatiek. Primowees: "Een week voor Texel haal ik dit oude beestje uit de stalling. Dan oefen ik met Texel Dutch Open om er weer een beetje gevoel voor te krijgen. Volgende week gaat hij de schappen weer in."

Toeschouwers
Hoewel de zeilers op meer wind hadden hoopten, was het weer voor de toeschouwers ideaal. Honderden strandgangers volgden de wedstrijd vanaf het grote tv-scherm bij Paal 17. Anderen genoten van live bands in de grote feesttent. Onder andere Ilse de Lange, Treble en Boris waren er vandaag te horen. Ook op de kade van Oudeschild zag het zwart van de toeschouwers.

foto © Pierrick Contin

www.roundtexel.com

De link naar de herhaling van zowel de start vanmorgen en aankomst vind je hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: