Ronde om Texel 2006 - Kenbeek/Brouwer overall winnaars

Remco Kenbeek en Paul Brouwer werden met hun F18 Capricorn de overall winnaars van de 29ste Zwitserleven Ronde om Texel. In een volgepakte feesttent en aangekondigd door Chris Zegers, namen de Nederlanders op zaterdagavond 17 juni 2006 hun prijzen in ontvangst. Hun voorsprong bleek slechts veertig seconden op Hans Primowees, die solo met een 26-jaar oude Prindle 15 het Waddeneiland rondde. De F18-wereldkampioenen Darren Bundock en Glenn Ashby (AUS) eindigden op de derde plaats. De variabele noodnoordwestenwind maakte er een lastige race van, die door 396 catamarans werd volbracht.

"We varen vijf jaar samen en hij is de beste bemanning die ik ooit heb gehad", zei Kenbeek op het podium over zijn maat Paul Brouwer. De mannen stonden de afgelopen jaren al vaker op het podium van de Zwitserleven Ronde om Texel, maar nog nooit op de hoogste trede. Darren Bundock stond daar al wel eens, maar was vandaag slecht weg. Bundock: "We moesten ons een weg naar voren banen. Toen de wind op het Wad na de VC-boei wegviel, liepen wij onder veel boten door. We lagen bijna in eerste positie overall en zelfs even voor Remco. Hij kreeg de bries alleen eerder dan wij en daarna was hij vertrokken."

In het rak naar Oudeschild werd het even bladstil. Er leek een bries op zee te zitten, dus veel teams klapten daar naartoe. Vervolgens kwam de wind onder de kant opzetten en schoven de catamarans daar onder de rest van de vloot door. Zo verspeelde Team Zwitserleven Booth/Dercksen, maar ook Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid de kans op line honours.

‘Oude troep’
Terwijl de buit binnen leek te zijn, ging Hans Primowees uit Beverwijk er vanuit het niets bijna mee vandoor. Door de luidspreker was te horen dat hij na 5:23:20 uur nog enkele seconden van de zege verwijderd was. Zijn vrouw Liesbeth schreeuwde vanaf het strand dat hij door moest gaan. Op de lijn leek het even dat Primowees de winnaar was, maar hij bleek toch omgerekend veertig seconden tekort te komen. Primowees: "Ik heb gewoon geluk gehad. Het was een rare dag met rare wind. Op het Wad heb ik zeker twee- of driehonderd cats ingehaald, die allemaal naar zee gingen." Bij de eerste gate viel de solozeiler nog overboord: "Ik had zonnecrème aan mijn hand, dus ik gleed uit toen ik op de romp steunde." Zijn tweede plaats overall is niet alleen onverwachts, maar ook opmerkelijk te noemen. Primowees zeilde namelijk met een 26-jaar oude Prindle 15 en met een twaalf jaar oud grootzeil. Hij betaalde er lang geleden tweeduizend gulden voor. Primowees: "En ik heb een deuk in mijn mast, waardoor die slecht draait." Liesbeth Primowees hield het ’s avonds niet droog bij de prijsuitreiking: "Het is zo mooi. Niet gesponsord en met zijn eigen oude troep. Echt onwijs." Darren Bundock kon er wel om lachen dat hij de Prindle 15-zeiler voor moest laten gaan: "Dat is gewoon cool. Ik heb vroeger ook op een Prindle gevaren."

Top vijf einduitslag Zwitserleven Ronde om Texel 2006:
1. Kenbeek/Brouwer (NED), F18, 4:13:58 uur gecorrigeerde tijd
2. Primowees (NED), Prindle 15, 4:14:36 uur gecorrigeerde tijd
3. Bundock/Ashby (AUS), F18, 4:15:39 uur gecorrigeerde tijd
4. Huntelman/Van der Kamp, F18, 4:18:46 uur gecorrigeerde tijd
5. Heemskerk/De Boer, F18, 4:19:06 uur gecorrigeerde tijd

foto © Pierrick Contin

www.roundtexel.com

De link naar de herhaling van zowel de start en aankomst vind je hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: