EK IMS 600 start met zware beproeving

Op woensdag 31 mei startte het EK IMS 600, onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta 2006, met een zware beproeving. Van de twaalf ingeschreven teams, begonnen er negen aan de twee langeafstandsraces van in totaal 170 mijl.
De noordwestenwind wakkerde aan tot kracht 6 bij hoge golven en de temperatuur was ongewoon laag.

De Checkmate 3 van Peter de Ridder was favoriet en won ook het eerste deel, maar moest toen opgeven wegens een zeezieke aan boord. Slechts vier schepen gingen de verdere strijd met de elementen aan. De Daikin Airco, een Sinergia 40 van Frans van der Heijden, pakte de tweede overwinning en daarmee de voorlopige leiding in het klassement.

"Ik heb nog nooit zo een zware offshore meegemaakt", verklaarde Koen Smits van de Checkmate achteraf. "Het was ontzettend koud en gewoon ruig. Jammer, want we zijn nu eigenlijk al kansloos voor de titel." De Europees kampioen van 2004 staat momenteel op de vijfde plaats met een achterstand van vijftien punten. De oorspronkelijke starttijd was woensdagmiddag 13.00 uur, maar die werd wegens de heftige condities uitgesteld. Radboud Crul, wedstrijdleider samen met Max Behrend: "Het gebeurt in Scheveningen zelden dat een startschip bij zulke omstandigheden uitvaart." Om 16.45 uur gingen de deelnemers toch op weg naar een boei twintig mijl uit de kust van IJmuiden. Crul: "Dat was een lang kruisrak en op de terugweg naar Scheveningen hebben ze topsnelheden van twintig knopen gehaald." De finishboot had intussen een veiliger heenkomen opgezocht in de haven, waardoor de schippers zelf hun finishtijden moesten noteren en doorgeven. Crul: "De vier teams die daarna verder gingen voor het tweede deel zijn de bikkels van de Noordzee." Zij zeilden nog eens tachtig mijl naar Hoek van Holland, Katwijk, IJmuiden en tenslotte Scheveningen. Toen vond het wedstrijdcomité het mooi geweest en kortte zij de race af. Crul: "Dat hebben we op donderdagmorgen rond 9.00 uur gedaan. Het scheelde ruim vijftig mijl bij die slechte condities." Daikin Airco staat na deze twee resultaten op de eerste plaats, gevolgd door de Foxy van Sander Vos en de PhoeniX van Mark Eriks.

Vier dagen racen
Op vrijdagmorgen 2 juni 2006 lagen de Scheveningse haven en het zuiderstrand vol met honderden kleine en grote boten. Ongeveer drieduizend zeilers maakten zich op voor vier dagen racen. De zon scheen, de wind was niet al te sterk en de stemming zat er goed in. De party tent is klaar om de Golden Earring te ontvangen, dus het feest kan beginnen. Om 13.00 uur startten de wedstrijden op de vijf banen voor de kust.

foto © Leo Eggink

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: