Shetland round Britain and Ireland race - Kleinjans / Liddy eerste na drie etappes

De Shetland Round Britain and Ireland race belooft alsmaar spannender te worden. Met slechts vier minuten verschil finishte het Belgische / Ierse duo Kleinjans / Liddy in Lerwick op de Nederlanders Jan Kees Lampe en Bart Boosman met de La Promesse. "De laatste vierentwintig uur hebben we gematchraced, boot tegen boot" vertelt Kleinjans vanuit het schotse haventje waar het volop feest is voor de zonnewende. "We hebben het tactisch aangepakt, een beetje blufpoker gespeeld en het heeft gewerkt.

Over de tweede etappe. Een verkeerde optie waardoor Kleinjans te dicht onder de Ierse kust bleef, resulteerde in een derde plaats in Castlebay, de tweede etappestop. "We zagen dat de Roaring Again, de gloednieuwe boot van mijn ex-scheepsmaat Hans Plas niet sneller, maar dan toch dichter bij de wind zeilde. Waardoor zijn traject iets korter werd. En natuurlijk moesten we een groot stuk erg hoog aan de wind varen (vrijwel tegen de windrichting in). Plus dat Roaring Again zeker vijfhonderd kilo lichter weegt dan mijn boot, dus nog een voordeel bij lichte wind. We zijn wat te veel bij de Ierse kust gebleven en zo kwam het dat onze twee grootste concurrenten ons voorbij staken, hoewel ze meer mijlen hebben gevaren. Zij hebben de windrug van de depressie die van over de oceaan kwam eerst opgepikt, we hebben alleen maar de afstand zo klein mogelijk proberen te houden. " zegt Kleinjans.

Er zou zich een heel ander weerbeeld ontwikkelen voor de derde etappe van Castlebay naar Lerwick op de Shetland eilanden. Ondermeer een pittige 35 knopen wind (8 bft) zou voor de proef op de som zorgen. Temeer omdat die uit de noordelijke richting zou komen, zodat Immo BIB werkelijk in ‘haar’ nopjes was. "Eerst ging het niet goed, " mort Kleinjans. "We moeten vanuit Castlebay eerst een stukje naar het zuiden om de punt van de Hebriden eilanden te ronden. De wind valt weg en we klitten weer allemaal samen. Later zou de wind draaien, de vraag was wanneer. Roaring Again opteert voor een westelijke koers in de overtuiging dat de wind van daar zal komen, maar dat is niet zo. Wij kiezen voor de kortste weg. De wind draait naar het zuiden. We wisselen veel zeilen naarmate de wind harder waait en doordraait. Dan komt het stormfront en moeten we weer zeil verminderen. Het is steeds een compromis zoeken tussen snelheid maken met veel zeil en de boel heel houden. Zo scheurt de top van het voorzeil eraf. Voordat we Muckle Flugga, de meest noordelijke punt van Schotland ronden, heeft la Promesse ons weer voorbij gestoken. We blijven in elkaars zicht. Ik weet dat we voor het laatste stuk, terug naar het zuiden een voordeel hebben omdat de wind met ons meedraait en Immo BIB hoger vaart. Er volgt een duel langsheen de kust en we maken de juiste slagen zodat we onder de concurrentie heen passeren. We finishen met vier minuten voorsprong, de nek aan nek race is gestreden. Bij aankomst weten we niet waar Roaring Again zit, dat blijkt later een uur achterop te zijn" zegt Kleinjans.

Er zijn nog twee etappes te gaan. Immo BIB is vandaag om 18h17 vertrokken voor de vierde etappe naar Lowestoft, vier minuten voor La Promesse.

foto © Rudi Polednik

www.rwyc.org/ShetlandRBI/home.asp
www.michelkleinjans.be

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: