Ecover 650 en Peter Laureyssens klaar voor de 'Open Demi Cle'

Een gecombineerde sprint met een marathon voor zeilers, zo zou je de Open Demi Cle kunnen omschrijven die nu zaterdag start in Locmiquelic, Bretagne, Frankrijk. De Ecover 650 is helemaal klaar voor de drie aaneensluitende wedstrijden. Peter krijgt versterking van Isabelle Joschke aan boord, de beste zeilster in de Transat 650 van vorig jaar en die Peter won. Kwestie van de talenten te bundelen, maar ook van veiligheid.

"De meteo voorspelt lichte wind bij de start. Dat betekent dus dat we voor de eerste race naar Brest zeker dicht onder de kust zullen blijven. Feitelijk tussen de rotsen en klippen heen zullen varen. Er staat daar veel stroming, de wind is er verraderlijk, dus is permanent goed navigeren noodzakelijk. Daarbij komt dat Isabelle dezelfde boot besteld heeft als de mijne. Ze krijgt dus de kans van haar leven om de technische kneepjes te leren." zegt Laureyssens. En daarmee onthult hij meteen een beetje van 'l'esprit mini' ofte de zeldzame geest die er in deze wedstrijdklasse hangt; op het water is iedereen bikkelharde concurrent van elkaar, daarbuiten helpt iedereen iedereen.

Laureyssens heeft na de Mini Fastnet nog hard aan zijn boot gewerkt. Vele kinderziekten werden verholpen. Zoals bijvoorbeeld het takelsysteem dat de steekzwaarden bedient. Hij zo nu zonder moeite deze extra vinnen moeten kunnen in het water laten zakken, zodat zijn boot beter op koers blijft. Op de rails als het ware.

Hij kijkt ook uit naar de combinatie van middellange en lange wedstrijd. Samen vormen ze een verbindingsparcours over zee tussen de Keltische gebieden van Bretagne en Wales. Dat betekent dat vele aspecten worden aangesproken: nauwkeurig de weg zoeken tussen de rotsen en onder de kust. En snelle overtochten maken van het Kanaal, inclusief de juist opties ten overstaan van het weer en vooral de wind. Daarom ook dat de boten met twee bemand worden.

"Er zijn slechts vijftig boten ingeschreven. Dat is gezien de alsmaar groeiende populariteit van de 650 klasse weinig. Maar de hele top twintig van die klasse is hier wel. het zal hard om hard gaan." zegt Laureyssens.

3 races, 3 trajecten, 885 zeemijlen

Start in Locmiquélic -> Brest; via Belle Ile - 180 mijl: zaterdag 24 Juni - 15h00

Aankomst in Brest: vanaf zondag 25 juni 25 juni (wellicht later wegens licht weer)

Start in Brest; via de Engelse kust = Scilly eilanden / Falmouth - 500 mijl: dinsdag 27 juni - 12h00

Aankomst in St Quai Port d’Armor: vanaf zaterdag 01 juli

Start in St Quai Port d’Armor; 205 mijl: dinsdag 04 juli - 15h00

Aankomst in Locmiquélic: vanaf donderdag 06 juli

Moedig Peter aan via het Clubracer Forum

foto © Mark Meulemans
www.vision-art.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: