Louis Vuitton Act 12: Flight 9 - Luna Rossa wint spectaculair

  • Author: Yan T.
    Date: wo, 28/06/2006 - 11:53

Valencia, 27 Juni, 2006 - De uitstelvlag heeft het 2 uur uitgehangen op dinsdag namiddag tot een licht briesje de kop kwam opsteken en voor stabiliteit zorgde. De conditie waren goed met een 10kn wind over beide race gebieden.

Desafio Espanol had vandaag als 18de man een koninklijke gast aan boord. Christina, de dochter van de koning van Spanje kwam voor het vleugje geluk zorgen waar ESP 88 geen ‘nee’ tegen zei.

FLIGHT NINE
Zowel James Spithill als Chris Dickson maakten perfecte full-speed starts, maar USA 87 klapte bijna onmiddelijk naar rechts op het moment dat het schot ging. De Amerikanen en de Italianen gingen elks een kant op, opzoek naar betere wind.

Toen ze terug samen kwamen bleek het voordeel aan de kant van BMW Oracle te liggen die aan de bovenboei 10 sec had op Luna Rossa. Luna Rossa rolde een gibe-set uit haar mouw en ging op zoek naar betere druk. Maar deze strategie bleek niet echt bij de juiste te horen, want de voorsprong van Oracle groeide uit tot 16 sec beneden aan de gate.

Maar, op het laatste voordewindse rak gingen de Italianen terug naar links terwijl Chris Dickson op rechts bleef zweren. Dit keer was het wel raak voor Luna Rossa, toen beide boten de finish naderden was het ITA 86 dat voor lag. Francesco de Angelis, schipper van Luna Rossa stak hiermee een briljante overwinning op zak.

Emirates Team New Zealand nam nogal snel de overhand in de match tegen Shosholoza, maar de Kiwi’s hadden het moeilijk met de Zuid Afrikanen af te schudden. RSA 83 bleef de Nieuw Zeelanders pushen en waren slechts 30 sec achter op NZL 84 op de finish.

Alinghi had van Mascalzone Latino-Capitalia Team niet echt veel te duchten. Een shiftje in het voordeel van de Italianen hield hen effe in het spel, maar Alinghi bleek te sterk voor deze jongens en won met 52 sec verschil.

Het leek er even op dat +39 ietwat te vroeg over de startlijn zou gaan, maar uiteindelijk nam Ian Percy met ITA 59 een propere start. Desafí­o Español bleek erg op hun gemak met hun nieuwe ESP 88. De Spanjaarden wonnen deze match met de vingers in de neus. Areva Challenge versloeg China Team op een gelijkaardige manier en Victory Challenge deed het zelfde met United Internet Team Germany.

Foto © Carlo Borlenghi

www.americascup.com
Discussieer hier

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: