Shetland round Britain and Ireland race - Kleinjans vaart de race van zijn leven

Kleinjans vaart de race van zijn leven, laatste etappe beslist wie wint. Goede tactiek moet het gebrek aan wind compenseren in de spurt naar Plymouth.
Vanmorgen, 28 juni, om 08.15 uur plaatselijke tijd is de Immo BIB gestart in de vijfde en laatste etappe van de Shetland Round Britain and Ireland Race.

Dat is 22 minuten na Kleinjans / Liddy’s grootste concurrent La Promesse met de Nederlanders Lampe / Boosman aan boord. Kleinjans klonk niet echt teleurgesteld toen hij moest vaststellen dat La Promesse hem in het laatste rak van de voorgaande etappe Lerwick - Lowestoft was voorbij gegaan. "Het is nog nooit zo spannend geweest," zegt hij. Het is een heus haasje over met de lichtere boot die blijkbaar een korter traject gevaren heeft. De andere grote 40 voets concurrent, de Roaring Again met het duo Plas / Verhoef kwam dik twee uur na Immo BIB Lowestoft binnen.

Het komt er maar schoorvoetend uit bij Michel Kleinjans, maar al pratend stelt hij toch zelf vast dat zijn tactische optie om ten oosten te blijven van de rechte lijn tussen Lerwick op de Shetland Eilanden en etappeplaats Lowestoft aan de Engelse Oostkust, niet de beste was. "We konden onderweg geen weerberichten meer krijgen en we hebben ons gebaseerd op wat we wisten van bij het vertrek. Namelijk dat de wind naar het zuiden zou gaan en dat hij nooit erg sterk zou worden. In plaats dus van ons te verliezen tussen de booreilanden ten westen van ons, zijn we erg lang naar het midden van de Noordzee aangestuurd. We waren overtuigd dat we wind voor ons gunstig zou draaien en we La Promesse letterlijk de loef zouden afsteken. De winddraaiing kwam niet. Op de kaart kan je zien dat La Promesse ons hierdoor heeft kunnen inlopen, omdat ze minder afstand hadden af te leggen. Eigenlijk wel spannend, want we zijn met enkele minuten verschil gestart en hebben de hele tijd een quasi parallelle koers gevaren."

Deze laatste etappe zoal dus de beslissende zijn. Kleinjans: "De voorgaande jaren kon je al in Schotland zien of je een kans had op de overwinning of niet. Dat is nu helemaal anders en maakt het best wel prikkelend. Je weet waarvoor je vele slapeloze nachten maakt en dat iedere minuscule bijstelling aan boord een groot gevolg kan hebben: winnen of verliezen. In Michael Liddy heb ik een echte compagnon. Hij stuurt prima, kent veel van meteo, neemt de juiste beslissingen, maakt dat de manoeuvres vlotter gaan en kan bovendien goed koken. Ik kan me met een gerust hart een paar uur neerleggen, dat is een hele opluchting. "

En nu. De finale koers naar startplaats Plymouth. De kaarten tonen lichte wind. Dat is volgens Kleinjans niet bepaald in het voordeel van de Immo BIB die graag en snel aan de wind vaart bij een stijve bries of meer. Maar bij La Promesse schijnt de slijtageslag de zeilgarderobe te hebben aangetast, dus compenseert het een het ander. "We zullen nog slimmer moeten zijn," vindt Kleinjans, "en als het even kan, het duel vooral op tactiek uitspelen. Zo hebben we ze ook een neus gezet in Lerwick, dat moet dus voor herhaling vatbaar zijn."

foto © Mick Liddy

www.rwyc.org/ShetlandRBI/home.asp
www.michelkleinjans.be

Discussieer hier

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: