Commodore’s Cup 2006: al Ierland wat de klok slaat

  • Author: entityone
    Date: do, 29/06/2006 - 12:14

Op de Commodore’s Cup hebben ze net dag drie achter de kiezen. Na twee korte banen de eerste dag en weer eens twee gisteren, had het Ierse ‘Green Team’ al een gat van 7 punten geslagen met de eerste achtervolger, het Ierse ‘Orange Team’. Het derde Ierse team, het ‘White Team’, volgde al op wat meer punten, maar hield toch goed stand op de derde plaats.

Alle drie Ierse teams verstevigden op dag drie hun positie.

De wind, nog steeds erg licht, was gisteren naar het oosten gedraaid, met shiften van soms 70°. Dat en de sterke Solent-getijdenstroom zorgde voor heel wat werk aan de kaartentafel (of aan de Deckman). Gelukkig voor alle bemanningen liet de zon zich eindelijk zien: het koude en overtrokken weer op de Solent maakte nu plaats voor de zon, die zich tijdens de rest van de week niet meer zal laten verjagen. Enkel de wind blijft licht, en daar zou de eerste dagen geen verandering in komen.

Niet tot ongenoegen van de Ieren, die met uitgekiende cruiser-racers naar Cowes afzakten: Corby’s, Ker’s, Mill’s,... hou ze maar eens bij met een logge cruiser à la First of Grand Soleil. De Fransen, vorige maal de grote winnaars, gokten meer op medium-condities, en hun ‘Team Bleu’ weet al bij al de schade te beperken met een vierde plaats in het landenklassement. Maar teamleider Géry Trenteseaux is duidelijk: "We hebben méér wind nodig, liefst 15 knopen. Voor ons is het erg lastig nu, temeer omdat we in Class 1 met één van de tragere boten zitten. Het verschil in rating tussen bijvoorbeeld de BEAR OF BRITAIN (een Engelse Farr 52) en ons, de COURRIER DE COEUR (First 44.7) is al 12 minuten per uur. Dan vaar je een andere wedtsrijd. We zijn wel blij dat we hier kunnen meedoen: het is een prachtig evenement dat wat mij betreft de Admiral’s Cup al ruim overstijgt." Het ‘Team Bleu’ ligt nu al 20,5 punten achter op de eersten...

In het Benelux-kamp liggen de zaken anders: de Nederlandse FATBOY (Swan 45, en nooit gebouwd om IRC mee te varen, maar blijkbaar was dat in Nederland de enige keuze voor een ‘big boat’) en de Belgische MOANA bengelen onderaan het klassement. In de middenklasse is het Belgische AQUAHOLIC-team al de hele week baas over de SWISSLIFE, maar vandaag in de korte offshore stak de Grand Soleil even zijn neus tussen de deur: met een 7de plek lijkt het erop dat het team ‘gelanceerd is’, zoals ze zeggen. Van de drie aanwezige 34.7s is de Franse TBS duidelijk de sterkste tot hiertoe (het team heeft de boot al van net voor Spi Ouest), de AQUAHOLIC en de Engelse NO DOUBT zijn wat aan mekaar gewaagd. Onze middenklassers wisselen goede en minder goede resultaten met elkaar af. Op de ROARK missen ze blijkbaar Fransman Jimmy Pahun die met deze boot de Spi Ouest op z’n naam schreef. Hier in Cowes wil het niet echt lukken, maar de tegenstand is hier -toegegeven- ook van een ander kaliber. De OXYGEN verdedigt zich kranig tussen de andere IMX-40s.

Vandaag, 29 juni staan er weer twee korte inshores op het programma, vrijdag gevolgd door een laatste korte inshore. ’s Avonds start dan de afsluitende lange offshore. Het zou al ferm mis moeten lopen voor de Ieren om die Cup nu nog uit handen te geven.

Foto: MARINERSCOVE.IE2, Design : Mills 39, Team IRL White, Leader Class 2 after 5 races © Daniel Forster

Rolex Commodores' Cup

Discussieer hier over de Commodore’s Cup 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: