ABN AMRO North Sea Regatta 2006 rustig van start

Ondanks het onstuimige weer van de afgelopen week, ging de ABN AMRO North Sea Regatta 2006 op vrijdag 2 juni rustig van start. De zon scheen uitbundig, de temperatuur was aangenaam en de wind nam in de loop van de middag toe tot circa tien knopen. Op enkele wedstrijdbanen wapperde aanvankelijk de uitstelvlag, maar uiteindelijk voeren alle 21 klassen de twee geplande races. Na een emotionele herdenking aan Hans Horrevoets, was het aan de Golden Earring om de zeilers en organisatie op te vrolijken. De muziekband gaf een daverende show weg, die de bezoekers nog lang zal heugen.

De ORC-teams streden vrijdag hard in de Houtrust Races. Dubbele zeges waren er voor de Roark van schipper K. Kaan in de ORC 1A, de Yacht Vision van Harry Amsterdam in de ORC - 1B en de Happy van John van der Starre in de ORC - 2. In de ORC 1A hebben de nummers twee tot en met vier hetzelfde aantal punten (8), dus dat wordt de komende dagen enerverend. Bij het EK IMS 600 wisselden de Foxy van Sander Vos en de Daikin Airco van Frans van der Heijden na vrijdag van positie. Vos: "De eerste race ging goed vandaag, maar in de tweede heeft een knurft de boot op de onderton gezet. Ik dus. Niet echt handig." Het onvermijdelijke strafrondje leverde een achtste plek op, maar gemiddeld presteerde de Foxy net wat beter dan de Daikin Airco en het nam de leiding over. "Het was moeilijk varen", zei Ernst Steinmeier van de Daikin Airco later op de steiger. "Je kon veel goedmaken en verliezen. We hebben de Foxy én de Checkmate in de gaten gehouden, want vlak de Checkmate nooit uit." Die stelt tot dusver teleur, maar schipper Dirk de Ridder geeft de moed niet op: "We kunnen misschien nog tweede worden, maar dan moeten we vanaf morgen alles winnen." Zaterdag en zondag strijden de ORC en IMS-klassen om de Yeoman Challenge Trophy, die tevens onderdeel uitmaakt van het EK IMS 600.

X35 in plaats van Tornado
Het olympische Tornado-duo Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid verruilen voor dit weekend hun catamaran voor een X-35, de nieuwe eenheidsklasse. Brouwer aan boord bij Quantum Racing Holland van Nic Bol en Godefroid bij Active 24 van Gerard Verduyn. Brouwer na haar debuut: "Het is heel anders racen, dus ik moet even schakelen. Het gaat langzamer en we varen voor de wind veel dieper. Het was wel mooi en de omstandigheden waren lastig met winddraaiingen van soms wel veertig graden. Het tactische spelletje maakt het zo leuk en met een tweede plaats mogen we niet klagen." Nanno Aukes en zijn bemanning staan met de Maas bovenaan de lijst van negentien X35’s. Godefroid en zijn gasteam nemen een zesde positie in.

J22 - Kampioenenstrijd
De J22-vloot moest vrijdag nog op volle sterkte komen en begon het evenement met 25 deelnemers. Zaterdag zullen daar naar verwachting nog eens vijftien bij komen. Zoals gewoonlijk lag het veld dicht bij elkaar. "We hebben een eentje gevaren", riep Bregje Willems enthousiast. "Het start ook makkelijker als het minder druk is op de lijn. Dat zal morgen veranderen." Ze neemt met haar collega-zeilers een vierde positie overall in. De J22 van Jeroen van der Velden gaat aan de leiding, gevolgd door de wereldkampioen Tjarco Timmermans en Nederlands Kampioen Jeroen den Boer.

Debuterende Streamline-klasse
De driepersoons Streamline Class Organisation beleefde vrijdag zijn wedstrijddebuut in Nederland. Het Judel/Vrolijk ontwerp uit Duitsland is sinds 2000 op de markt. Van de acht ingeschreven ploegen, kwamen er twee niet opdagen wegens familieomstandigheden. De Nederlandse importeur Hein Ruyten kwam voldaan van het water: "Het is even wennen als je uit de Yngling komt, die veel langzamer en erg tactisch is. In de eerste race waren we niet vooruit te branden. We hadden moeite om de juiste trim te vinden, maar hebben toch het een en ander aangepast. Toen gingen we gelijk hard en wonnen we. Ik denk ook dat het een voordeel is dat we eerst in de Yngling hebben gezeild, want het tactische spelletje is ons bekend." De Nederlandse Streamline staat nu derde, Sven Rüggesiek (GER) eerste en Andrea Labek (GER).

Serge Kats is het niet verleerd
Bij de Laser Standaard keerde oudgediende Serge Kats in stijl terug; met twee eentjes. Kats vertegenwoordigde in de eenpersoonsboot twee keer de Nederlandse vlag bij de Olympische Spelen. De laatste keer was in 2000 in Sydney, waar hij als vierde eindigde. De winnaar van vorig jaar, Marc de Haas, moest zich terugtrekken vanwege een blessure. Gea Jutjens verdedigt wel haar winnende positie van 2005 in de Laser Radial. Ze staat momenteel als eerste dame op de tweede plaats achter Steven Krol.

foto © Richard de Jonge

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: