Volvo extreme 40 - Team Holmatro goed op dreef

Op de vierde en laatste wedstrijddag van de Volvo Extreme 40 Grand Prix in het Britse Portsmouth, kwam de motor van Team Holmatro echt op gang. De Nederlandse cat voer twee keer winnend over de streep. Gastbemanning Dirk de Ridder van de Pirates of the Caribbean vond het prachtig en ziet een vervolg van zijn debuut wel zitten. Team Basilica met Alister Richardson aan het roer (GBR) hield het hoofd koel en won met overmacht de Britse serie. Het verschil met Motorola - CHR bedroeg na zeventien races 31 punten. De Tommy Hilfiger (USA) eindigde als derde en verspeelde daarmee een vroegtijdige eindoverwinning. De spanning voor de laatste Grand Prix in Rotterdam blijft dus overeind. Team Holmatro staat momenteel vierde overall, met een achterstand van twee punten op Motorla - CHR (GBR).

"Het was fantastisch", zei De Ridder na afloop. Dat hij had genoten, was aan zijn grijns af te lezen. "Het was een super dag met zon en een mooi windje. In het team klikte het goed. Mitch is ook een relaxte vent. Er is gewoon geen stress aan boord. Ik heb op de terugweg een stukje gestuurd en het zijn absoluut lekkere boten." Op de trampoline moest de Nederlander die vrijdagmiddag aan de achtste etappe van de Volvo Ocean Race begint, flink werken. De Ridder: "Ik deed de foktrim, hees de spinnaker en draaide tijdens de gijp met de lier de spi naar binnen. Dat was zweten. Ik moest uiteindelijk gewoon mijn jas uittrekken." De eerste start was er één uit het boekje en door netjes te zeilen wist Team Holmatro de leiding vast te houden. De Ridder: "Daarna waren we twee keer slecht weg en dan kom je er niet meer bij. In de laatste race kwamen we als laatste bij de bovenboei, maar zijn daarna direct gegijpt vanwege een winddraaiing naar rechts. Onbegrijpelijk dat de anderen dat niet deden. We wonnen dik."

Niet voor mietjes
Het is indrukwekkend om te zien hoe hard de mannen moeten werken. Als sprinkhanen hoppen ze over de trampoline. Het zweet staat op hun voorhoofden en zo nu en dan hebben ze een verbeten blik. Soms hangen ze met twee personen aan een schoot of trekt er iemand een sprintje om iets aan de andere zijde op te lossen. "De twee voordekkers op een Volvo Extreme 40 moeten tussen de twintig en vijfentwintig oud zijn", grapte Alex Wiesinger een dag na zijn voordoop bij Team Holmatro. Hij stond zijn positie graag af aan de Nieuw-Zeelander Andy Meiklejohn van de Brasil 1. "Het is fysiek echt zwaar, dus je moet waanzinnig fit zijn", aldus Wiesinger. De baan voor de kust van Porstmouth is maar kort, dus de twee zeilers voorop zijn continu in de weer met de spinnaker, fok en overloop. Het is duidelijk dat de VX 40 niet voor mietjes is. Zo worden ze bovendien niet gevaren, want het lijkt soms net een wedstrijd met 16-voeters. Ze gunnen elkaar geen centimeter en gaan ver in het claimen van hun recht op voorrang. Een fout wordt direct afgestraft. Zo schampte Team Holmatro in de tweede dagrace op woensdag net de bovenboei. Ze lagen tweede, maar moesten een strafrondje draaien. Daarna voeren ze achteraan. Een slechte start of boothandeling is eveneens funest.

Round the Island Race
Aanstaande zaterdag beleven de vijf Volvo Extreme 40’s hun debuut in een reguliere catamaranwedstrijd: de Round the Island Race. Gedurende vijftig mijl rondom Isle of Wight zullen ze het opnemen tegen andere multihulls. Daarna worden ze afgebroken en naar Rotterdam gebracht voor de laatste Grand Prix van dit seizoen. Als het aan Holmatro-stuurman Mitch Booth ligt, stapt Dirk de Ridder dan weer op. De Ridder: "Als ik een gaatje in mijn drukke programma vind, ga ik heel graag mee. Dat heb ik Mitch ook gezegd. Anders volgend jaar een keer."

foto © Team Holmatro / Diana Bogaards

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: