Bewogen tweede dag ABN AMRO North Sea Regatta 2006

De ABN AMRO North Sea Regatta 2006 beleefde een bewogen tweede dag op 3 juni 2006. De condities waren prima met windkracht vier en veel zon. In de Scheveningse haven heerste een gezellige drukte wegens Vlaggetjesdag. Het deelnemersveld was op volle sterkte met circa drieduizend zeilers. Alle geplande races vonden plaats en de strijd om punten was fel. De J-22’s verzamelden vandaag achttien zwarte vlaggen. Twee personen kregen een giek tegen hun hoofd en er was een aanvaring tussen twee X-99’s. De Haagse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport, Sander Dekker, maakte zijn racedebuut aan boord van de Gems van Alex van Leenen.

In de strijd om de Europese titel in de IMS 600, wisselden de Daikin Airco en de Foxy van de wacht. Foxy zakte naar de zilveren positie: "Het ging steeds minder. De snelheid was goed, maar we hadden geen hoogte. We zetten de mast nu terug in de originele stand en dan gaan we er weer voor." De Connect-Lesonal van J.C. de Zeeuw ligt op de bronzen koers. In de IMS B-klasse is het eveneens spannend. De veertien fanatieke teams maken het elkaar flink moeilijk. "Zeker op rating is het millimeterwerk", aldus Eddy Lekens van de Lenco. De Rosetta from the Rocks van Erik van Vuuren gaat aan de leiding met een voorsprong van 12 punten, gevolgd door de Lenco en de Appoint van schipper Hennevanger.

O-Jol: Klap van de giek
De oud-olympische O-Jol schrijft geschiedenis in Scheveningen. De klasse voer nog niet eerder een wedstrijd langs de Nederlandse Noordzeekust. De eenpersoonsboot werd ontworpen voor de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Daan Kacheland won toen en hij is tot op heden nog altijd de enige Nederlandse zeiler met een gouden plak. Dit weekend strijden negentien deelnemers om de zege. Herman van Eijk had een goede tweede dag met een score van 3-1-1. Hij nam daarmee de leiding over van Ton op de Weegh, die voor de start van de derde race de giek tegen zijn hoofd kreeg en noodgedwongen naar de wal moest. Klaas de Boer staat met het gelijke aantal punten als Op de Weegh op de derde plek. Volgens Max Blom blijven de wedstrijdvelden zo groot omdat de O-Jol geschikt is voor een brede gewichtscategorie: "Je kunt goed trimmen, dus personen van 75 tot 120 kilogram kunnen er prima mee uit de voeten."

Efsix: Alles nog mogelijk
De Efsix, een tweepersoons kielboot met trapeze en spinnaker, is dit jaar ook voor het eerst onderdeel van de ABN AMRO North Sea Regatta. Dertien teams durfden de uitdaging op zee aan. Stephen van Dijk, zelf in achtste positie: "De Efsix kan veel wind hebben. Het is een echte sportboot." Maarten Jansen en Esther van Hoof gaven hun concurrenten op zaterdag het nakijken en wonnen drie keer op rij. Van Hoof: "Dat had ik niet verwacht, want ik heb al acht maanden niet gezeild. We kunnen het dus nog. Als het harder gaat waaien, zal het moeilijker worden. Ik kom dan wat kracht en gewicht te kort." Marcel Eekhof en Joop de Bruyn behaalden in vijf races (met aftrek) het gelijke aantal punten, maar staan tweede. Zij hebben namelijk minder eentjes achter hun namen. Taco en Peter Nieboer zakten van de eerste naar de derde plek.

In de Laser Radial behield Steven Krol de leiding, maar Marit Bouwmeester nam de tweede plaats over van Gea Jutjens. Bouwmeester baalde echter over haar derde dagrace: "Ik ging de hele tijd aan de leiding, maar in het laatste rondje moest ik vier boten laten voorgaan. Dat was gewoon concentratieverlies." De zeventienjarige scholiere zet dit seizoen haar zinnen op het WK en EK Jeugd en de ISAF Jeugd WK. Bij Serge Kats ging het nu moeizamer: "Vandaag heb ik niet zo spectaculair gezeild. Ik ben uitgeput. Als het een beetje doorwaait, varen die jongens mij er uit. Ik ben veel minder getraind en dat merk je wel. Eduardo is duidelijk de nummer één." Dat liet hij merken met een reeks van 4-1-1. Kats staat tweede, gevolgd door Roelof Bouwmeester. Kats over zijn comeback: "Ik ben als trainer betrokken bij het Laser-project 2012 en dan is het leuk om zelf weer eens mee te doen. Ik merk dat je het daardoor beter kunt overbrengen."

foto © Richard de Jonge

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: