Moeilijk zeilen op derde dag ABN AMRO North sea Regatta 2006

De variabele wind, zeegang en stroming maakten het de zeilers moeilijk op de derde dag van de ABN AMRO North Sea Regatta 2006. Concentratie, ervaring en geluk waren de sleutels tot succes. Alleen de ORC-klassen konden de derde race niet varen. Op de andere banen lukte dat wel. De eerste klassementsprijzen zijn nu vergeven en op Pinkstermaandag volgen de volgende. De strijd om de eindoverwinning blijft in veel disciplines onverminderd groot.

Yeoman Challenge Cup 2006 beslist
De tweede dag van de Yeoman Challenge Cup 2006 bracht qua klassementsleiders geen verrassingen meer. De Roark van schipper Kaan won de Yeoman Challenge Cup in de ORC 1A, de Yacht Vision van Harry Amsterdam in de ORC 1B, de Happy van John van der Starre in de ORC 2 en de Balans van Ed Brand in de ORC 3-4. Bij de IMS B ging de beker naar de Rosetta from the rocks van Erik van Vuuren, bij de IMS A naar de Checkmate 3 van Peter de Ridder.

X-35: Knalwerk
Het veld van twintig X-35’s is een verzameling van topzeilers uit allerlei hoeken van de zeilsport. De competitie in de nieuwe eenheidsklasse is daardoor beresterk. Nic Bol, succesvol J-22-stuurman, bouwde met zijn Quantum Racing Holland in tien races een voorsprong op van vijf punten op de Maas van Nanno Aukes. De Audi van Jaap Zuiderveld staat derde. Zuiderveld is samen met Gerard Verduyn de drijvende kracht achter het X-35-circuit in Nederland. De IJtorenrace was het eerste treffen op nationaal niveau, maar ABN AMRO North Sea Regatta de grootste met twintig teams. Zuiderveld is tevreden met zijn klassering: "In de IMS hadden we een naam opgebouwd en de buitenwereld verwacht dan dat je nu ook goed gaat. Je moet het alleen nog wel waarmaken en ik denk dat het wel is gelukt." Bij Verduyn kon er zondag geen lach af. Hij had met zijn Active 24 voor de laatste start een aanvaring met een comitéboot, waarvan de bemanning niet op zat te letten. Verduyn: "Dit is echt waardeloos. Mijn reling ligt eraf, het zijstag is gebroken en ik heb schade aan de romp. Ik heb het helemaal gehad." Maandag varen de X-35’s een aanbrengrace naar Rotterdam, waar ze op zondag 11 juni een demonstratiewedstrijd zeilen als onderdeel van de Volvo Ocean Race stopover.

Max Fun 25: Walter Geurts profiteert van ervaring
Na acht races gaan Walter Geurts en zijn bemanning aan de leiding in de vijftien boten tellende Max Fun 25-klasse. In hun debuutjaar in 2005 wonnen ze direct de ABN AMRO North Sea Regatta. Geurts, oud-wereldkampioen X99 en tweede bij WK Mumm 30 in 2000: "Zeilen is een ervaringssport. Ik denk dat ik hier al wel 25 keer heb gevaren. Je maakt dan toch wat minder fouten dan iemand met minder routine." Zijn aftrekrace is een achtste plek en verder bestaat zijn score uit louter tweetjes en een zege. Geurts: "Vandaag nam de wind af en werd het stuivertje wisselen. We hadden redelijke goede starts en dan is het spelletje makkelijker." Hij finishte drie keer als tweede. Jan-Pieter Botman van de On Deck hadden naar eigen zeggen een topdag: "Wij waren de koning van de baan." Dankzij een dubbele overwinning en een vierde plaats, zijn ze nog maar vier punten verwijderd van het podium. Marco van Driel staat tweede, gevolgd door Franz Hawer. Geurts: "De huidige klassering is wat geflatteerd, want na morgen komt er nog een aftrekrace en dan verandert alles weer."

Catamarans: ‘Al negen races gezeild’
De afgelopen twee edities van de ABN AMRO North Sea Regatta verliepen voor de catzeilers teleurstellend wegens slechte condities. Vorig jaar werd het zelfs een ongeldig evenement, maar nu staan er al negen resultaten op het scorebord. De Formule 18-klasse heeft een sterk veld van 45 boten. Vincent Huntelman en Herwin van der Kamp gaan aan de leiding, gevolgd door Mischa Heemskerk/ Sander de Boer en Gunnar en Sacha Larsen. Allen zeilend op de nieuwe F18 Nacra Infusion. In de Hobie 16 staan Gert Roukema en Roos Reedijk bovenaan met damesteam Marielle Zonneveld en Ilse Blok in hun kielzog. De jonge meiden deden onlangs mee aan de ISAF World Sailing Games in Oostenrijk. Bij de jeugd staan Rob Sprij en Sam Frank eerste en in de Dart 18 (vijftien deelnemers) Duco de Wal en Petra Westerlaan. Maandag staan er nog twee race op het programma, waarvan de laatste dubbel telt en niet aftrekbaar is.

Yngling: Friesland versus Holland
Niet de Friese wereldkampioen Maarten Jamin en zijn bemanning, maar de Hollandse Christian Roukema voert het Yngling-klassement na acht races aan. Jamin staat derde en Sander Zwanenburg tweede. De strijd om de punten is heftig. Zwanenburg: "In de tweede race finishten de eerste vijf boten binnen enkele seconden. Wij waren helaas de vijfde." Zijn Friese Yngling vaart dit weekend in Scheveningen voor het eerst op zoutwater: "Ik heb al wel eerder meegedaan aan boord van een J44, dus ik heb ervaring met stroming en daar haal ik nu voordeel uit. In de eerste wedstrijd ging ik bijvoorbeeld eerder overstag om me door de stroom naar de bovenboei te laten zetten." Daarmee klopten ze de tien andere concurrenten.

J-22: Wisselende posities
Zoals gewoonlijk ligt het J-22-veld dicht bij elkaar. De 38 teams starten scherp en vaak te vroeg. Na acht races staat de Nederlandse Kampioen Jeroen den Boer op de eerste plaats, gevolgd door Jeroen van der Velden en Eelco Blok. Het verschil tussen nummer één en drie is vijf punten, dus de spanning stijgt. Van der Velden: "Een clubje van zes boten vaart steeds voorin en daar omheen wisselt het dan." Ook in de J-22 hadden de zeilers zondag last van de wisselvallige condities. Edgar Westerhuys van de Jabulani, die terugviel van de tweede naar de vierde plek overall: "In de derde wedstrijd draaide de wind over zestig graden van links naar rechts. Vlakbij de boei kwam er een shift naar links en ongeveer tien I-22’s, die ver achter ons lagen, kwamen over die kant zo voorbij zetten. Wij gingen van de vijfde naar de twintigste en uiteindelijk de vijftiende positie."

foto © Richard de Jonge

Discussieer hier

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: