Louis Vuitton Act 12 - Alinghi wint beide halve finale wedstrijden

  • Author: Yan T.
    Date: za, 01/07/2006 - 02:11

Valencia, 30 Juni, 2006 - De Zwitsers halen 2 punten binnen en zijn er klaar voor om de finale voor de Act 12 binnen te rijven. Tegen wie ze het zullen moeten gaan opnemen is nog niet zeker daar de Kiwi’s en de Amerikanen elk een paaltje hebben en voor een beslissende match staan.

Het was een fantastische dag om te racen vandaag op het water met zon à volenté en temperaturen die Valencia alle eer aan deden. De wind schotelde een tactische baan voor daar zowel de richting noch de kracht stabiel was.

DIVISION ONE
Alinghi wint 2-0
De Zwitsers veegden Luna Rossa van de tafel op een manier die duidelijk maakt dat zij nog steeds de "te verslagen boot" zijn.
In het aandewindse rak van de eerst race, nam Alinghi een kleine voorsprong op Luna Rossa, maar voor de wind waren de Italianen een geduchte tegenstander. Dit maakte dat het een spannende race was om te zeilen en om naar te kijken.
De tweede race leek voor Luna Rossa te zijn toen Alinghi te vroeg startte, maar de Zwitsers zeilden het gat dicht in het laatste voordewindse stuk. De Italianen lieten toe dat de Zwitsers de andere kant uitgingen, Alinghi vond betere wind en waneer beide schepen terug samen kwamen, lag schipper van Alinghi Brad Butterworth eerst. Een super overwinning voor de Cup verdediger.

Series square 1-1
Na de start vonden de Amerikanen goede druk op rechts en kwamen terug op dezelfde golflengte met de Nieuw Zeelanders. Er waren enkele erg nauwe ontmoetingen tussen beide schepen tot de Kiwi’s direct na een treffen terug overstag gingen om terug controle te krijgen. Een loefduel volgde, maar USA 87 had net ietsje sneller de snelheid in het schip dan NZL 84. De Kiwi’s hielden de match spannend, maar verloren terrein op het laatste spi rak, ze kwamen 33 seconden te kort. In de 2de race vond BMW Oracle een shift in hun voordeel en kwam eerst aan de boventon. Maar Emirates Team New Zealand deed een succesvol inhaal manoeuvre in het 2de aandewindse stuk toen ze betere druk vonden op rechts. Het laatste spi rak was spannend met BMW Oracle die inliep, maar schipper Dean Barker verdedigde zijn positie zoals het hoorde en won de race.

DIVISION TWO
Series square 1-1
Shosholoza won haar eerste match tegen Desafí­o Español op het laatste spi rak na eerst de leiding te zijn kwijtgespeeld. Een slechte gijp van de Zuid Afrikanen liet de Spanjaarden toe om effe te passeren. Maar, Tommaso Chieffi stuurde RSA 83 erg diep in de lijn van het Spaanse schip en toen het tijd was om te gijpen kon Shosholoza terug slaan. Zuid Afrika zeilde over de Spanjaarden en won met 4 seconden.
De Zuid Afrikanen waren direct na de start van de 2de match aan de leiding, maar een shift in het voordeel van Desafí­o Español deed hen de leiding overnemen en de race winnen.

Mascalzone Latino-Capitalia Team wint met 2-0 * maar met protest
Victory Challenge was in de problemen in beide pre-starts en kon in beide gevallen niet terugslaan. In de eerste race hadden de Italianen hen net buiten het startschip gepind en op het moment dat het schot knalde was Mascalzone zo ver voor dat er geen terugkomen meer in zat.
In de 2de start waren de Zweden te vroeg over de startlijn en lieten zo toe dat de Italianen weer een voorsprong konden opbouwen om niet meer af te geven. Victory Challenge heeft een protest ingediend dat vanavond gehoord wordt.

DIVISION THREE
Areva Challenge wint met 2-0
Het Franse team Areva Challenge liet China Team alle kanten van de ring zien. China Team is het enige team dat er nog in moet slagen om een puntje te scoren dit seizoen. Maar China Team schipper Pierre Mas maakte het niet gemakkelijk voor sparringpartner Thierry Peponnet. Pierre won de start van de 2de race en lag bijna de gehele tijd aan de leiding, maar op het einde moesten ze toch de sterkere erkennen in het Franse team dat tegen +39 Challenge zal kampen in de finale.

+39 Challenge wint met 2-0
Iain Percy's +39 Challenge won beide matchen tegen United Internet Team Germany. De Duitsers wonnen maar juist de eerste start maar dat geluk viel bleef niet lang duren. In de tweede race zeilde +39 een goed aandewinds rak en klapte op de juiste windshiften. Ze bouwden een voorsprong op die nooit in het gedrang kwam.

foto © Carlo Borlenghi

www.americascup.com
Discussieer hier over de America's Cup

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: