Deltaweek X 35 klasse - en toen was er druk

In tegenstelling tot vorige week werden er vandaag wel 3 wedstrijdjes afgerond. Jetstream van Gerben Bos is er deze keer niet bij, ze zijn waarschijnlijk het biologische experiment waar het onderwaterschip vorige week op leek industrieel aan het verwijderen. Perfect Ten, onze vrienden uit Engeland zijn ook terug naar het land der linksrijdende, ze varen binnen enkele weken Cork Week gevolgd door Cowes Week.

En daar waar we vorige week amper "druk" hadden, hadden we nu druk zat (in de derde reeks dan toch). De startlijn lag in het voordeel van diegene die de pin end wel sympathiek vonden, het was dan ook daar waar de eerste winst te rapen viel. In de eerste manche zagen we X-Argenta die als eerst rond de bovenwindse ton draaide, een sterk voordewinds rak vaart maar in het 2de aandewindse stuk wordt gepasseerd door Quantum Racing Team die de leiding niet meer zou afgeven. Tupac (Mark Venekamp) wordt 3de en Gold Marine (Bart Van Aken) sluit de rangen.

Als diëtist heb ik een speciaal oog (het linkse) dat let op het al dan niet volgen van goede eetgewoonten. Mijn verbazing was dan ook groot, toen ik tot de ontdekking kwam dat de voeding op X-Argenta een zéér uitgebalanceerde culinaire hoogstandje van formaat was. Geen Marsen, suikerwafels of cakes voor deze jongens, maar juist 105gr zwaar, 260kcal rijk (waarvan 31% koolhydraten en 9%vetten) slechts gisteren gekochte hamburgers van McDonald’s!!! Dit is slechts 1/10de van wat we vandaag nodig hadden. Bert Leduc zit erg met zijn bemanning in zei hij, ze zullen op gewicht zijn tijdens het WK! Op Liesl hebben ze zelfs 4 Granny’s gedeeld met 8 man!? Over gewichtbesparing gesproken…

In de 2de race gaat Yellow Rose (Marten Jan Ringers) alleen rechts verkennen terwijl de rest links of in het midden blijft. De rechtse keuze van Yellow Rose blijkt hen geen windeieren op te leveren want ze blijven de gehele race een straat voor op de rest van het veld. Voor de rest wordt er hard gevochten voor het zilver. In het laatste spi rak gaan er 2 spi’s naar de "spi-hemel" waaronder die van Quantum. X-Argenta wordt op de hielen gezeten door Elixer, Tupac en Audi, maar het is X-Argenta die de plaats achter Yellow Rose opeist.

In de 3de race neemt de wind toe tot een dikke 30kn in de vlagen. Normaal wordt er niet gestart boven de 25kn wind, maar verleden week hebben we maar 1 race-je kunnen varen dus wordt er een blijkbaaroogje dicht geknepen. Na 2 general recall’s (waarvan er bij eentje de pin end wordt verlegd door een deelnemer en daarmee iedereen te vroeg over de startlijn trekt) wordt er uiteindelijk gestart. X-Argenta, Yellow Rose en Liesl draaien terug en herstarten, maar zij zijn niet de enige die te vroeg gestart zijn. Er zullen wel een paar OCS-jes in het klassement staan vrees ik. Het is knokken aan de wind, de Belgen gaan naar links, de rest naar rechts. De rest is eerst aan de boventon, de Belgen zo niet echt... Maar dan, Elixer (Klaver) en Just 4 Fun (Kooijman) gaan eerst rond de bovenboei, en vanaf dat de spi erop staat hebben ze moeite om hun boot onder controle te houden (iedereen trouwens).
De 2de spi van Quantum vertoont verluchtings gaten, de jongens van Nic Bol zullen in het 2de spirak onder genua naar beneden varen. Maar zij zijn niet de enigen, ik tel er zeker 6 die het zekere voor het onzekere nemen ofwel brokken hebben. De ene gaat in de broach, de andere in de Chinees, sommige zelfs al nog voor ze aan het voordewinds rak beginnen. Dit is een paradijs voor fotograven en eh,… fotograafsters. Aan de finishlijn liggen de X-35’s nu niet meer zo dicht op elkaar.

Active 24 van Verduyn heeft het strijdtoneel zelfs verlaten. Hij wou de race (naar ik vernomen heb) niet laten doorgaan.

Achteraf blijkt dat er slechts 3 boten gefinisht zijn in de 3de race van vandaag, en ik ben er fier op om dit te zeggen: Van die 3 waren er 2 Belgen bij. En vermits er maar 2 Belgen zijn, weten jullie allemaal wie dat zijn. Yellow Rose wordt eerste, Liesl 2de en X-Argenta eindigt 3de en steekt daarmee de Delta Week op zak. We zijn met het busje van North naar hier gekomen en iets zegt me dat het busje niet leeg terug naar Deurne zal rijden…

foto © Anusjka Martens www.objectivo.nl

Discussieer hier over de Deltaweek + meer foto's

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: