Tour Voile 2006: Onze zeilers zijn moe en willen wind

  • Author: entityone
    Date: ma, 10/07/2006 - 11:14

Even terug naar vorige donderdag: om 21u00 werden de boten, zonder valse start, op weg geschoten naar St.-Quay Portrieux, voor de langste etappe uit deze Tour. Het zou een erg lange etappe worden, want de wind en de stroom werkten niet altijd even goed mee met de zeilers. Een harde etappe ook die de zenuwen van de deelnemers danig op proef stelde.

Deze etappe kende twee hoogtepunten: de passages bij Barfleur en door de roemruchte Raz Blanchard. Bij Barfleur stond er gelukkig nog genoeg wind, zowaar 15 knopen, zodat de schepen er tegen de stroom in vlot doorkwamen. Maar als het er echt waait, dan kan het er vrij gevaarlijk worden, zeker in de lichte Mumm 30. Nu al kwamen de golven langs alle kanten en was het moeilijk sturen. Bij Barfleur lag onze Belgen-Mumm ergens in de middenmoot. Bij het Raz Blanchard was de wind erg afgenomen, en dan komt een beetje lokale kennis goed van pas om hier en daar eens een bochtje af te snijden, of om zo dicht mogelijk langs de vele rotsen te varen. Een andere optie is om het stroomvoordeel te laten vallen, en zo veel mogelijk in zee te blijven, waar er theoretisch meer wind zou moeten staan. Drie boten die dachten dat ze genoeg lokale kennis aan boord hadden, zijn met een rotvaart op de stenen gelopen, waarvan ééntje met vrij ernstige schade. De Belgen hadden voornamelijk genoeg kennis van de beperktheid van hun budget, en namen geen risico’s. Maar gezien de theoretische wind het ook al liet afweten, verzeilden zij met deze optie in de staart van de vloot. Voor enkelen van de bemanning was het de eerste keer dat ze zo lang op een Mumm hadden gezeild, waarbij ze enorm konden genieten van het onderdeks comfort aan boord van de luxueus uitgeruste Mumm 30.

op 20 mijl van de finish liet de wind het weer afweten en was het weer dobberen geblazen. De wedstrijdleiding besliste om de wedstrijd met 9 mijl in te korten en zo aan deze lijdensweg een einde te maken. Moe en uitgestreden finishte de MAD MUMM zaterdagochtend om 1u17: de Belgen werden als 30ste afgevlagd (nummer 31 had al opgegeven), op twee uur en tien minuten van de winnaars op de REGION ILE DE FRANCE, die met deze overwinning meteen de leidersplaats overnam in het algemeen klassement. De Nederlandse studenten van de VANUDEN TUDELFT legden baslag op de 11de plaats, en zetten zo hun remonte verder.

Op zaterdag mochten de boten net na het middaguur alweer het water op voor twee manches. Op de MAD MUMM waren ze er blijkbaar niet met het hoofd bij, wat ook viel af te lezen uit de resultaten: 30ste en 29ste... De eerste manche werd na een eerste uitstel vanwege een parcourswijziging (wind was weer maar eens gedraaid) en een tweede na een algemene terugroep, zoals gebruikelijk dan maar onder Black Flag op gang geschoten. Bij een kleine 5-6 knopen wind zeilde de vloot twee indewindse lussen, iets wat de jongens op VAL THORENS bijzonder goed deden. Net iets beter dan de VANUDEN TUDELFT, die prachtig tweede werden!

Bij de start van de tweede manche was de wind aangewakkerd tot ... 10 knopen, en na de traditionele eerste algemene terugroep, volgde de tweede start onder zwarte vlag. De DEFI PARTAGE MARSEILLE leidde van de start tot de finish.

Op zondag mochten de bemanningen uitslapen: er stond slechts één korte manche op het programma, met start om 14u00. Weerom finishte de DEFI PARTAGE MARSEILLE als eerste, de Hollanders op de VANUDEN TUDELFT deden nogmaals een schitterende zaak door net als zaterdag als tweede te finishen. De Belgen op MAD MUMM missen duidelijk ervaring op dit type wedstrijden en zeilden als 30ste boot langs het finish-schip.

Op zondagavond, weeral na een eerste algemene terugroep, vertrokken de 31 deelnemers voor een 120 mijl lange verbindingsetappe naar Camaret-sur-Mer, een kleine vissershaven net voorbij Brest, in volle reconversie van visserij naar pleziervaart, iets dat het label ‘etappe-haven’ van de Tour moet ondersteunen. De BIENNE VOILE en de ESPOIRS ILE DE FRANCE waren te vroeg over de lijn en mochten het nog eens proberen. Op de beelden van de aankomst in Lorient van die andere Tour (die van die jongens op hun fiets) konden we alvast zien dat niet alleen de zon van de partij zal zijn op de zuidelijke Bretoense kusten, maar dat ook de wind (eindelijk) op het rendez-vous is. En daar kijken de zeilers nu al een week naar uit.

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: