Tour Voile 2006: De zeilers en de WK-finale

  • Author: entityone
    Date: di, 11/07/2006 - 10:36

Exact twee minuten nadat de Argentijnse scheidsrechter de WK-finale in Berlijn op gang schoot, knalde zondagavond de wedstrijdleiding van de Tour de France a la Voile de 31 deelnemers in St.-Quay Portrieux op weg voor een 120-mijl lange verbindingsetappe naar het zuidbretoense Camaret. Drie minuten later slofte Zinedine Zidane zijn strafschop op magistrale wijze tegen de netten. De zeilers hebben het van horen zeggen...

Ze hadden het nochtans aan de wedstrijdorganisator gevraagd om de start van deze manche uit te stellen tot na de finale, zodat ze de finale ook live konden volgen, maar de Tour-directie gaf geen krimp: schema is schema. Wie het wel kon volgen waren de walteams, en die hebben de kans uiteraard niet laten liggen. Het was wel ongebruikelijk stil volgens onze Belgische correspondenten, zo even na elven. De anders zo rumoerige Fransen waren deze zondagnacht duidelijk het noorden kwijt.In één busje was er meer ambiance: de JOE FLY is de enige Italiaanse deelnemer.

Terug naar de strijd op zee: twee uur en dertien mijl na de start rondden de deelnemers de boei ‘Men March’ (da’s Bretoens, en wil helemaal niet zeggen wat een Engelsman zou denken), en de zeventiende plek van de Belgen klinkt erg bemoedigend. Tegen 7-8 knopen gaat het daarna de nacht in richting Batz, waar de boten tegen het ochtendgloren aankomen. Er staat een tiental knopen wind en de onderlinge verschillen beginnen op te lopen: al 16 mijl scheiden de koplopers van de achterhoede. Op de tracking-module van de website van de Tour zie je dat de MAD MUMM het tijdens de nacht wat heeft laten afweten: ze bengelen achteraan. Visueel is er geen tussenstand te maken, zo slecht is de zichtbaarheid.

Tegen 13 uur zeilen de eersten uit het Chenal du Four, terwijl de achterhoede er net aankomt. Om 15u43 zeilt de TOULON-PROVENCE-MEDITERRANEE-COYCH in Camaret als eerste voorbij de finishboei. Daarna volgen één na één de andere deelnemers. De onderlinge verschillen worden erg groot, want de tijstroom staat nu tegen. In de achterhoede vechten zes boten een onderlinge strijd uit, want om 18u42 sluit de finishlijn. Nagelbijtend wachten de walteams in de haven. Om 18u25’40" zeilt de MAD MUMM als eerste van de groep Camaret binnen. De bemanning is erg blij en getuigd dat het niveau van de concurrentie erg hoog ligt. De VAL THORENS, op zaterdag nog winnaar van manche 12, finisht net buiten de limiettijd. Het kan verkeren...

Op dinsdag staat er een kort parcours op het programma, en later op de avond vertrekt de etappe naar La Roche-Bernard, in de Morbihan. Nog maar eens een nachtelijke sprint van 120 mijl.

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: