Care Plus Half Ton North Sea Series

Half tonners maken zich op voor tweede deel van het seizoen

Met het Lightvessel Weekend in juni sloten de Noordzee-halftonners de eerste helft van hun wedstrijdseizoen af. De begin dit jaar voorgestelde kalender had voor elkeen wat in petto. Met de eerste vier wedstrijden achter de rug, is het tijd om een korte balans op te maken.

In totaal namen 13 halftonners uit 4 landen deel aan de wedstrijden. Eén boot, de GENERAL TAPIOCA (wie anders), nam deel aan 3 races, won die ook alle drie, en staat bijgevolg afgescheiden aan de leiding in het voorlopige klassement. Door het minder goede weer eind mei was het voor de bemanningen vaak een hele toer om de schepen op tijd aan de start van de wedstrijden te krijgen. Zo besloten de vijf deelnemers na de veeleisende doublehanded Oostende-Ramsgate om uiteindelijk niet door te varen naar Felixstowe, waar drie lokale Britse halftonners graag met hen de strijd hadden aangebonden in de Port of Felixstowe Regatta: teveel wind, en vooral te vermoeid na 15 uur varen in niet altijd even gemakkelijke omstandigheden.

Een leuke verrassing viel te noteren in Boulogne voor de Grand Prix de la Côte d’Opale, waar GENERAL TAPIOCA met de eer ging lopen: een onvergetelijk onthaal, leuke wedstrijden en supergezellige ambiance op en rond het water. Daar gaat volgend jaar zeker meer volk heen trekken! Onze pogingen om de plaatselijke Franse halftonners naar Breskens te lokken eind augustus, lijken dankzij de aanwezigheid van GENERAL TAPIOCA vruchten af te werpen. Nu rest ons enkel nog de contacten warm te houden, en hopen dat ze in het laatste weekend van augustus niets anders plannen...

Een andere leuke noot is de aanwezig heid van de Finse BLUES, wiens bemanning voor elke wedstrijd speciaal verlof neemt en intussen een abonnement heeft op de vluchten tussen Helsinki en Brussel. Toegegeven, ze zijn de nieuwe kiel onder hun superlichte boot nog niet echt gewend, maar éénmaal ze dat euvel verholpen hebben, zijn het tegenstanders van formaat. Hoedje af toch voor de sympatieke crew van de BLUES om er toch maar telkens weer bij te zijn. In Breskens gaan ze meedoen, Nieuwpoort ook, en tenslotte ‘of course!!’ de Antwerp Race. Op een rivier varen hebben ze nog nooit gedaan, laat staan op de Westerschelde. Maar dat zal hen niet tegenhouden.

Het tweede deel van de Care Plus Half Ton Series gaat zoals aangegeven eind augustus verder in Breskens: alle halftonners worden er verwacht, waaronder enkele Britten, één of twee Fransen, natuurlijk de Finnen, en wie weet ook een Nederlander die zich eens wil meten. Prototypes of serieschepen, het maakt niet uit. We gaan in Breskens misschien niet de grootste eenheidsklasse zijn, wel de meest internationale en die met het meeste mijlen onder de kiel. Twee weken later varen we in Nieuwpoort de ½-Ton Home Series (samen met het NZK), nog eens twee weken later zetten we met de Antwerp Race een punt achter dit seizoen. En ontvouwen we de plannen voor het volgende. Zo moet dat.

Op de foto: De Finse Half Tonner BLUES

De voorlopige rangschikking:
1. GENERAL TAPIOCA (BEL) 15ptn
2. FANTASY (BEL) 6
3. HALF MOON (BEL) 6
4. FLANDRE MARINE (FRA) 4
5. SKIPPY’S TON (BEL) 4

Meer info op www.halftonnorthseaseries.net

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: