Belgen houden de eer hoog voor de Max Fun 25 klasse tijdens EK Sportboats

Van 3 tot 9 Juli werd in een zonovergoten Warnemunde tijdens de 69ste Warnemunder Woche het EK Sport Boats gehouden. Nederland was sterk vertegenwoordigd met maar liefst 9 Max Fun 25’s van de in totaal 22 deelnemende schepen. Overige deelnemers waren onder meer; twee Ufo 22’s,twee Beneteau 25’s, twee Melges 24’s, een Thompson 830 en een Thompson 750. In totaal zijn er 10 wedstrijden gevaren, waarvan men er twee mocht aftrekken.

Het werd een week met heel veel zon, maar helaas ook weinig wind, waardoor op het startschip de uitstelvlag regelmatig moest worden gehesen. Met minder dan 6 knopen wind konden ze de deelnemers niet laten varen. Doordat het niet wilde waaien, waren de extreem lichte schepen met veel zeiloppervlak duidelijk in het voordeel. Vooral het Italiaanse team op de Ufo 22 Gullisara en de Thompson’s deden hier hun voordeel mee. Op woensdag kwam er gelukkig iets meer wind, zodat de Max Fun’s konden laten zien waartoe ze in staat zijn. Al met 15 knopen wind domineerden ze het gehele sportbotenveld. Alle negen Max Fun’s voeren ineens vooraan, terwijl er elders in het veld boten omsloegen en moesten reven. Helaas bleef het bij deze ene race en was de wind weer net zo snel vertrokken als ze op kwam zetten. Bovendien shifte ze ook nog eens flink waardoor het wedstrijdcomité er een zware dobber aan had om de baan er recht in te krijgen. Toch lukte dit heel aardig.

Over het geheel genomen waren de zeilers goed te spreken over de wedstrijdorganisatie. Ondanks een probleem met ontbrekende handtekeningen van het Watersportverbond op meetbrieven waardoor het er even naar uitzag dat de gehele Max Fun delegatie voor niets naar Warnemunde was afgereisd. Na de vierde dag bleken de Max Fun’s niet meer in de uitslagen voor te komen. Gelukkig werd dit probleem in goed overleg met het comité opgelost. Ook de Duitse pünktlichkeit in de startprocedure speelde een aantal deelnemers parten. Donderdagochtend na uitstel was de helft van het sportbotenveld te laat voor de start. Door een juryuitspraak werd dit rechtgetrokken. De goed uitgelegde up wind down wind banen en het snelle doorstarten na elke finish maakte echter veel goed.

Ook de organisatie vanuit de klasse verliep glad. De inschrijvingen voor de Max Fun 25 zeilers werden centraal geregeld. Evenals het boeken van een onderkomen voor de hele groep. Team Mageon, nieuw in de klasse, organiseerde een BBQ, waar alle 36 Max Fun 25 zeilers bij aanwezig waren. Dit was niet alleen heel gezellig, maar ook heel leerzaam. Dit soort sociale momenten zijn ideaal om informatie uit te wisselen. Hierdoor gaan teams die achteraan varen beter presteren en dat komt uiteindelijk het niveau van de gehele klasse ten goede.

Alessandro Duarte met zijn Italiaanse Ufo 22 team werd uiteindelijk Europees kampioen. De tweede prijs ging naar het Poolse team Tradewinds. Ondanks de niet ideale weersomstandigheden heeft de Max Fun 25 klasse ook een hele mooie prestatie neergezet door met 6 schepen in de top 10 te varen! En gelukkig is de klasse niet met lege handen naar huis gegaan, want Franz Hawer van de XAM BOX (BEL 1711) heeft met zijn team een derde prijs weten binnen te slepen. Hawer die al 5 jaar met zijn team aan alle Max Fun 25 wedstrijden deelneemt, heeft niet alleen op het water maar ook aan wal zijn zaakjes goed voor elkaar. Zijn eigen shore manager Bas van Rijswijk die het team regelmatig bijstaat met zijn 63 voet zeiljacht Red Max wist te voorkomen dat hij net als donderdag te laat aan de start zou verschijnen door hem op tijd een sleepje te geven.

Voor meer informatie zie: www.maxfun25.com en www.warnemuenderwoche.de.

Discussieer hier over het EK Sport Boats 2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: