TVF in Port Bourgenay: Belgen halen 13de plaats in inshore

  • Author: entityone
    Date: zo, 16/07/2006 - 12:16

De Tour-karavaan heeft zijn tenten opgeslagen in Port Bourgenay, na een 88-mijl lange verbindingsetappe die vlotjes gewonnen werd door de VILLE DU PORT-BRED/ LA REUNION, wiens bemanning zo een leuk overzees tintje gaf aan de oh zo Franse Quatorze Juillet (Franse nationale feestdag). De Italianen van JOE FLY waren tweede, en de eerst ‘echte’ Fransen op DEFI PARTAGE MARSEILLE pas derde.

Onze T-SERVICE INTERIM lag in het begin van de etappe nog op een redelijke 23ste plek, maar zakte al gauw weg naar de onderste regionen. Net voor de finish wisten ze toch nog één deelnemer in te halen, om zo een laatste plaats te vermijden. Nog maar eens 30ste zal u misschien denken, maar het team weert zich kranig, zo legt Mady Fobert uit, de dame die op haar eentje al voor zo’n 15 jaar Belgische aanwezigheid in de Tour heeft gezorgd. Het Belgische team moet helaas roeien met de riemen die het heeft, en de staat van die riemen staat in schril contrast met de grote middelen waarmee vele andere teams hier uitpakken... Ons Belgisch team is zeer jong, het heeft bij gebrek aan centen steeds alleen getraind, zonder andere Mumms in de buurt om zich wat mee te meten, en ze beschikken over slechts 2 nieuwe zeilen. Als vanzelfsprekend is de wind sinds de start van de Tour zo licht en is de lichtweer genua van de MAD MUMM al aan haar vierde seizoen toe... da’s hier ook een unicum. De grote overwinning van de Belgen zijn er eigenlijk drie: een eerste is elk jaar weer aan de start van de Tour te verschijnen na een jaar hard werken (al 1 overwinning op zak dus), dan voorzichtig varen om niets te breken of te scheuren, iets wat het hele project zou doen kelderen. De derde overwinning is voor binnen twee weken, wanneer de MAD MUMM de finish bij Hyères zal halen.

Gisteren zaterdag waren er in Port Bourgenay twee korte inshores voorzien. Om 12u24 wil het wedstrijdcomité de eerste manche op gang schieten, maar de heren en dames wedstrijdzeilers zijn iets te snel bij de startlijn en een algemene terugroep volgt. Enkele minuten later mogen ze onder de zwarte vlag nog eens proberen. Er staat 8 knopen wind en de DEFI PARTAGE MARSEILLE is het snelst weg aan de pin-end. Maar door de vele shiften kunnen ze die plek niet houden en aan de eerste boei zijn ze 13de... Onze Mumm ligt alweer achteraan, de VANUDEN TU DELFT mooi 9de. De Zwitsers van VILLE DE GENEVE, gepatenteerde lichtweer-zeilers, nemen het heft in handen en gaan hier als eerste rond de bovenwindse boei, na het spirak blijven ze die plek behouden, en ook bij het tweede indewindse merkteken komen ze als eersten. Maar in het laatste spirak is er blijkbaar een super-shift geweest of zo, want uit het niets komt de DEFI PARTAGE MARSEILLE weer opzetten, en snoept de Zwitsers vooralsnog de eerste plek af. Onze MAD MUMM wordt zowaar 13de, daar waar ze bij het hijsen van de spi nog in 29ste stelling lagen... Of hoe een dubbeltje rollen kan... De VANUDEN TU DELFT lag blijkbaar aan de verkeerde kant van de shift, want na mooie passages bij de boeien in achtereenvolgens 9de, 10de en 8ste positie, drijven ze pas als 26ste over de finishlijn.

De tweede manche werd bij gebrek aan wind geannuleerd. De zoveelste al. Op zondag gaat het naar Royan, de laatste Atlantische etappe. Op maandag staan er nog twee windward-leeward-banen gepland. Daarna gaan de boten allemaal op de vrachtwagen, voor een ritje richting Middellandse Zee.

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: