De zeilers van de Tour sluiten het Atlantische hoofdstuk af in Royan

  • Author: entityone
    Date: di, 18/07/2006 - 12:41

Op zondagochtend vertrokken de 31 Mummetjes voor een laatste keer voor een verbindingsetappe op de FranseAtlantische kust. Na de traditionele eerste algemene terugroep, gevolgd door een even traditionele tweede start onder zwarte vlag, begonnen de heren en dames aan de tocht van 64 mijl van Port Bourgenay naar Royan, een leuk haventje in de monding van de Gironde-rivier.

Met een gezapig gangetje trok de vloot bij een kleine 10-12 knopen wind onder spinnaker zuidwaarts. Bij het eiland Re, zo tegen 14u00, was de wind op. Een klein groepje van zes schepen had echter voor een koers dieper in zee gekozen, en bleef de wind houden. Met een 5 knopen-gangetje haalden ze eerst het pak in, en staken hen daarna zelfs eventjes de loef af! Maar... net op dat moment stak vanaf de kustlijn een zeebries de lont in het kruitvat: spinnakkers floepten fluks open en de 25 andere Mumms lieten onze zes musketiers achter. Spijtig voor deze zes, die hun leuke optie zagen teniet gaan. Onze MAD MUMM (diegene die zeilt voor T-Service Interim en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en zo) was één van die zes, om de lezer er maar op te wijzen dat ze blijven strijden. Helaas voor heel de vloot vond de wind het tegen zessen tijd om ermee op te houden. Er zat de wedstrijdleiding niets anders op dan de wedstrijd in te korten, en om 19u50 gleed de eerste Mumm DEFI BASSE NORMANDIE over de finishlijn, dra gevolgd door de rest van de horde. De VANUDEN TUDELFT werd 16de. Voor onze moegestreden landgenoten zat er 23 minuten later nog net een 30ste plek in. Als die zeebries nu eens niet was opgestoken...

Op maandag werden er nog twee korte indewindse wedstrijden gevaren, die wegens het gebrek aan wind pas in de namiddag op gang werden geschoten. Het is al bij al geen slechte dag geweest voor de Belgen: in de eerste wedstrijd eindigen ze 23ste, wat niet slecht is gezien de beperkte middelen (u kent het verhaal), en in de tweede wedstrijd doen ze nog iets beter met een 21ste plek! Een mooie afsluiter! De Nederlandse studenten uit Delft eindigen hier 16de en 22ste.

Vandaag dinsdag beginnen de zeilers er al heel vroeg aan: om 6 uur gaan de eersten immers al uit het water, wordt de mast eraf genomen en gaat de hele kraam op een vrachtwagen en via de bekende ‘routes nationales’ op weg naar de Mediterraanse kust, bij St.-Cyprien, waar donderdag de eerste manches reeds gepland staan. Weer enkele drukke dagen in het vooruitzicht...

Tussenstand

Studenten (10 deelnemers)
1.MER MONTAGNE LES SAISIES INSA (560ptn)
2.CAP SPORT-HEC-ECOLE NAVALE (544ptn)
3.VANUDEN TUDELFT (496ptn)

Amateurs (10 deelnemers)
1.ILE MAURICE-NAIADE RESORTS-EBSCO (610ptn)
2.DIEPPE SEINE MARITIME (539ptn)
3.VILLE DU PORT-BRED-LA REUNION (513ptn)
10. T-SERVICE INTERIM & Co (298ptn)

Overall (31 schepen)
1.DEFI PARTAGE MARSEILLE (724ptn)
2.ILE DE FRANCE (716ptn)
3.JOE FLY SAILING TEAM (700ptn)
17. VANUDEN TUDELFT
31.T-SERVICE INTERIM & Co

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: