Wat is er maar half zo groot en heeft een hogere handicap dan ABN AMRO 1?

  • Author: Yan T.
    Date: wo, 19/07/2006 - 12:40

ABN AMRO 1 gaat mee spelen in Skandia Cowes Week, en 1 van haar concurrenten is de Richards 36. Wat grappig is, is dat Full Pelt/Slam (want zo heet de boot) een handicap heeft die hoger ligt dan die van ABN AMRO 1, en nog geen klein beetje.

ABN AMRO 1 heeft 1.570TCC en Full Pelt heeft 1.670TCC te verduren en is op papier dus het snelste schip in Cowes. Full Pelt dateert van 2004 en wordt gevaren door de eigenaar en designer zijnde Jo Richards (won nog een bronzen medaille op de Olympische spelen van 1984 in de Flying Dutchman klasse en heeft naar het schijnt wat te zeggen bij Team GBR Challenge).

Full Pelt kan rekenen op een canting kiel die 55° kan "swingen"naar elke kant(een V70 slechts 40°), het bootje weegt slechts 1600kg waarvan de torpedo 800kg voor zijn rekening neemt (de torpedo van Mari Cha weegt 10 ton). De romp is gemaakt uit carbon/nomex en Proctor leverde destijds de carbon mast aan huize Pelt. Qua zeil garderobe kunnen ze kiezen uit een fok, code 0 en een grote en een kleine spi.

Momenteel is "uncle Jo" tijdens Cork Week het aan’t opnemen tegen Maximus, Chieftain (cookson 50), Panthera (TP52), Formidable 3 etc…, maar brengt er niet denderend veel van terecht.

In Chicago kon je tot gisteren nog bieden om 2 uur mee te varen op ABN AMRO 2. De bedragen liepen op tot wel 900 dollar. De opbrengst hiervan gaat naar de liefdadigheids instelling LaSalle Bank Sports Charitable Fund, die instaat voor een gezonde omgeving en het aanzetten van jeugd om gezond te leven.

Discussieer hier over Cork Week 2006

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: