Team New Zealand neemt de leiding en BMW ORACLE en Luna Rossa vechten voor de 3de plaats

  • Author: Yan T.
    Date: zo, 02/07/2006 - 22:43

Het moment waarop de match beslist werd is het moment wanneer Emirates Team New Zealand er alles aan deed om de 1sec voorsprong te verdedigen tegen BMW Oracle aan de laatste bovenwindse boei. De Kiwi’s loefden BMW ORACLE Racing schipper Chris Dickson helemaal naar de rechtse kant van de baan.
Maar de Amerikanen waren sneller en zeilden uiteindelijk over NZL 84, maar ze hadden niet genoeg ruimte om over de boeg van de Kiwi’s te zeilen en te gijpen. Beide schepen zeilden verder en verder naar rechts. Dickson en zijn mannen bleven teken doen naar de scheidsrechters dat Dean Barker boven zijn koers zeilde, maar kregen daar geen gelijk in.

Uiteindelijk rolde Dean Barker in een gijp en BMW Oracle was juist een fractie te traag. De Kiwi’s waren nu de loefwaartse boot en zeilden over de Amerikanen en hadden al gauw een bootlengte voorsprong. Dickson vocht als een leeuw in een poging terug te nemen wat van hem was, maar kwam 11 seconden te kort op de finishlijn.
Deze overwinning brengt Nieuw Zeeland in de finale waar ze Alinghi zullen bekampen. BMW ORACLE Racing zakt af naar de "petit final" tegen Luna Rossa.

In de andere matchen moest +39 opgeven wegens problemen met trim tab’s in de match tegen Areva Challenge. United Internet Team Germany versloeg China team en name een 1-0 voorsprong in de "petit final" - derde divisie.

Desafí­o Español haalde een paaltje binnen tegen Shosholoza en komt zo uit in de tweede divisie finale tegen Mascalzone Latino-Capitalia. De Zuid Afrikanen zullen Victory Challenge tegen hen in het harnas krijgen in een gevecht om de zevende plaats.

RACE TWO
Emirates Team New Zealand versloeg Alinghi voor de derde keer dit jaar. De Zwitsers hebben eigenlijk NZL 84 nog nooit verslagen. De Kiwi’s wonnen de start en sprokkelden 9 seconden winst in het eerste aandewindse rak, maar Alinghi hield de race erg close. In hun volgende 2 boeirondingen lagen ze nooit meer dan 8 seconden achter. Hoewel het Zwitserse schip een bedreiging vormde, hielden ze bij Emirates het hoofd cool en zetten ze 1-0 op het score bord in de finale van act 12.

Het ging er erg warm aan toe voor de derde plaats tussen Luna Rossa’s stuurman James Spithill en Chris Dickson toen deze laatste een penalty tegen kreeg in de pre-start. De Italianen hadden een betere start, maar BMW ORACLE Racing vaarde het gat dicht en halfweg het rak, en toen begon het er pas echt warm aan toe te gaan.
Dickson zeilde over stuurboord en de Italianen klapten juist voor hem. Wanneer de spiegel van ITA 86 weg zwenkte raakte hij de boeg van de Amerikaanse boot waarbij ze de boegspriet er af zeilden. Beide schepen hadden brokken en Luna Rossa trok zich terug uit de race. De arbiters penaliseerden Luna Rossa, maar beide schepen verlieten het strijdperk met een rood vlaggeske

Areva Challenge nam al snel de leiding over +39 Challenge toen de Italianen problemen hadden met het voorzeil in de pre-start. +39 deed nog verwoede pogingen om terug te komen en hadden de Fransen bijna terug te stekken, maar Areva hield stand en won de negende plaats overall waarbij +39 tiende werd.

United Internet Team Germany zeilde China Team naar huis en werd 11de wat maakt dat de Chinezen de rangen sluiten op een 12de plaats.

Shosholoza zeilde een briljante race tegen het Zweedse Victory Challenge. De Zuid Afrikanen leiden de series met 1-0 en worden 7de als ze winnen op zondag.

Desafí­o Español had problemen met hun uitrusting en dit zorgde ervoor dat Mascalzone Latino-Capitalia hen kon passeren in het 2de aandewindse rak. Maar de Spanjaarden waren te snel voor de Italianen en herwonnen de controle over het spel. Ze leiden nu met 1-0 in het gevecht om de 5de plaats.

foto © Carlo Borlenghi

www.americascup.com
Discussieer hier over de America's Cup

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: