Tadeusz neemt leiding over bij EK Optimist 2006

Elia Borreguero nog steeds beste meisje

Op maandag 24 juli 2006 nam Tadeusz Kubiak uit Polen de leiding over in het jongensklassement van de ABN AMRO EK Optimist 2006 in Workum. Hij en Amalia Chaldaiou (GRE) haalden tevens de beste dagscore met een overwinning en een tweede plek. De Spaanse Elia Borreguero zeilde opnieuw sterk (3-1) en blijft daarmee de andere meiden domineren. De uitstelvlag kon pas rond 15.00 uur naar beneden, waarna twee van de drie geplande races werden gevaren. Slechts drie boten waren vandaag te vroeg over de lijn en kregen een OCS aan hun hangbroek.

Jongens: Gemengde resultaten
De nummer één van gisteren viel vanmiddag terug naar de 24ste positie. Vassilis Papoutsoglou (GRE) staat nog steeds tweede, gevolgd door Piotr Ogrodnik uit Polen. De regerend Europees kampioen Jes Lyhne Bonde (DEN) klom op naar de top tien (zesde) en de Argentijnse Bisi Gonzalo stond triomfantelijk te glimmen naast zijn Optimist. Hij werd derde in de eerste race. Daarna ging het even mis: "Ik dacht dat de boten voor mij over de lijn lagen. Dat bleek nmiet zo te zijn en toen lag ik in de tweede linie. Maar ik ben van ongeveer laatste positie teruggekomen naar de 23ste plek." De elfjarige Pieter Goedhart uit het Nederlandse team eindigde als derde in de laatste wedstrijd: "Ik had een redelijke start aan de rechterkant. Doordat ik licht ben, had ik een goede snelheid en kwam ik goed uit. Na de overstag kon ik over het hele veld heen. Er lagen een paar boten boven mij." Hij kwam als vijftiende bij de bovenboei, schoof op naar de zevende positie en kon uiteindelijk op het laatste stuk naar de finish nog eens vier tegenstanders inhalen. Goedhart staat nu dertigste in het klassement. Beste Nederlander is Robert-Jan Kentgens op plaats dertien. Beste Belg is Matthieu Van Schoote (21).

Meisjes: Sterke competitie
Sara Piasecka uit Polen had na terugkomst een grote glimlach op haar gezicht. Dit is haar eerste deelname aan een EK Optimist en ze staat momenteel vierde overall: "Dat had ik niet verwacht." Ze behaalde op maandag een tweede en derde plek. Lucy de Boltz (GBR) steeg naar de derde podiumtrede. Het gat met Piasecka bedraagt slechts twee punten, dus de strijd blijft spannend. De titelverdedigster Emma Oljelund (SWE) viel terug naar de vijftiende plaats. Ondanks dat ze in de eerste race als vijfde binnenkwam, kon Annemiek Bekkering achteraf nog nauwelijks lachen: "Ik baal ontzettend, want ik had daarna tiende kunnen worden. Ik heb het in het allerlaatste rak verpest door een paar verkeerde slagen." Het werd daardoor een 22ste finishtijd. "Het gaat dit jaar niet zo lekker." In 2005 werd ze nog veertiende. Ze is wel beste Nederlandse (29). Beste Belgische is Julie Van Schoote (51).

Het weerbericht voor morgen ziet er nagenoeg hetzelfde uit. Daarom heeft het wedstrijdcomité besloten om de start met een uur te verschuiven naar 12.00 uur. Een andere verandering is dat de meisjes nu eerst in actie komen en dan de jongens. Tot nu toe was dat andersom.

Top 5 jongen:
1. POL 280 - Tadeusz Kubiak, 11 punten (2-6-2-1)
2. GRE 1526 - Vassilis Papoutsoglou, 7 punten (5-2-11-2)
3. POL 1240 - Piotr Ogrodnik, 10 punten (5-5-14-4)
4. GRE 131 - Theofanis Kavvas, 36 punten (4-25-1-6)
5. AUT 934 - Simon Meister, 36 points (10-12-7-7)

Top 5 meiden:
1. ESP 1274 - Elia Borreguero, 7 punten (1-2-3-1)
2. GRE 623 - Amalia Chaldaiou, 11 punten (5-3-1-2)
3. GBR 5538 - Lucy de Boltz, 21 punten (11-1-4-5)
4. POL 1155 - Sara Piasecka, 23 punten (12-6-2-3)
5. JPN 55 - Tomoyo Wakabayashi, 26 punten (10-9-6-1)

foto © Valentijn Duijvendijk

Discussieer hier over het EK Optimist 2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: