EK Yngling voor vrouwen 2006 - Eerste Dag; 1 GER, 2 NED, 3 AUS

De strijd voor de Europese titel in de Olympische Yngling klasse barste vanmorgen los in Medemblik in goede omstandigheden. De eerste race voor de 30 dames zeilteams uit zeventien landen werd gestart in lichte wind, kracht drie, uit het noordoosten. Na een dag zeilen heeft het Duitse team van Ulrike Schuemann, Runna Kapel en Ute Hoepfner de beste papieren met een 4de en een 3de plaats en voert de ranglijst aan. Direct gevolgd door een Nederlandse team van Annelies Thies, Annemieke Bes en Marije Kampen. De Nederlanders voeren een 3de en een 7de plaats en staan tweede. Het Australische team met Nicola Bethwaite, Karyn Gojnich en Angela Farrel staan derde in het algemeen klassement.

Er varen drie Nederlandse kernploegteams mee. De negen zeilsters vormen samen een groep onder leiding van coach Maurice Paardenkooper. De positie van de negen zeilsters wisselt per evenement met als achterliggende gedachte drie sterke teams te krijgen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing. Voor alle duidelijkheid, uiteindelijk zal maar een team van drie zeilsters naar de Spelen gaan maar tot die tijd werken de negen dames als 1 team.

De andere twee kernploeg teams staan respectievelijk op een tiende plaats (Janneke Hin, Marije Faber en Floortje Hendriksen) en een vijftiende plaats (Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Petronella de Jong) in het klassement.

Er varen ook drie jeugdteams mee die voortkomen uit het Volvo Talent plan. Deze drie teams zijn in het afgelopen jaar gescout en worden door het Volvo Talent Plan klaargestoomd voor het grote werk. Voor sommigen is dit het eerste grote evenement in deze klasse en is ervaring opdoen op een internationaal evenement tussen de meer ervaren teams het belangrijkste doel. Deze teams staan respectievelijk 26, 27 en 29 in het klassement na twee races.

Marije Kampen uit Stavoren vaart deze serie met Annelies Thies en Annemieke Bes. Die laatste twee zijn al eens samen naar de Olympische Spelen geweest. Kampen wordt door de andere dames gekscherend het vrouwtje uit Stavoren genoemd maar ze staat zeker haar mannetje. "Dit was inhalen op niveau," zei de Friese zeilster doelend op hun twee races waar ze ver van achteren kwamen. "We hadden de tweede race een slechte start maar met een zevende plek zijn we heel tevreden. De eerste race was top. Dit telt gewoon en deze resultaten staan. Dit is mooi, het gaat helemaal goed.....voorlopig."

Thies benadrukt nog eens dat ze best een goed seizoen heeft met de wisselenden bemanningen. "Palma voeren we goed, Hyeres zaten we erbij op de Holland Regatta waren we vierde en nu begint het redelijk. Alleen het WK hadden we een minder resultaat."

Jildau ter Horst uit Sneek zeilt met Marieke Versteeg en Vera Krzeminski. Dit team komt voort uit het Volvo Talent plan. Het team was verdeeld over hun resultaat. Ter Horst zei: "We zakken elke keer terug in het veld. Als we goed starten zitten we het eerste deel van de wedstrijd er goed bij. Maar gaandeweg kunnen we dat nog niet vasthouden. We leren heel veel. Vooral dat we harder moeten zijn tegen onze tegenstanders en minder lief."

Meer foto's en uitslagen: www.yngling.nl/ec2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: