Lastige condities 3de dag EK Optimist 2006

De derde dag van de ABN AMRO EK Optimist 2006 kende lastige condities. Winst en verlies lagen dicht bij elkaar op het IJsselmeer ter hoogte van Workum. Zo verspeelde de Zweedse Emma Oljelund in het laatste kruisrak naar de finish een fikse voorsprong. Ze miste een winddraaiing en viel terug naar de veertiende plek.

Tom Alleman (BEL) pakte daarentegen negen boten door wel de juiste kant te kiezen. Er vond uiteindelijk één race plaats bij een lichte noordwestenbries. Na bijna twee uur van uitstel, was de wind nog altijd niet stabiel genoeg om een goede startlijn uit te leggen. Het wedstrijdcomité deed twee pogingen en besloot daarna om het voor gezien te houden. Het was inmiddels al 17.30 uur. Elia Borreguero uit Spanje en de Poolse Tadeusz Kubiak voeren het klassement aan.

Meiden: voorsprong smelt weg
Afroditi Kyranakou (GRE) ging driekwart van de race aan de leiding bij de eerste meidengroep. Ze koos voor de linkerzijde van het laatste kruisrak, terwijl er een shift naar rechts kwam. Daardoor kon ze niet voorkomen dat er boten aan de andere kant passeerden. Ze viel terug naar de achttiende positie. Martyna Walczyck uit Polen ging er met de overwinning vandoor, gevolgd door de Britse Hermione Stanley. Stanley’s coach: "Ze is één van de weinigen die vanmiddag de shift goed inzag. Ze is mijn ster vandaag." De Friezin Froukje Veenstra ging als zesde over de lijn. Veenstra opgetogen: "Ik kreeg een vlaag en ging langer door naar rechts. Anderen voeren naar links en hadden daar minder druk."

De finish van de tweede groep was uiterst spannend. Sara Piasecka (POL) lag voorop met de Japanse Kisaki Ohinata (JPN) in haar kielzog. De Poolse bleef zenuwachtig achterom kijken, maar kon niet voorkomen dat Ohinata op het nippertje de zege pakte. Lara Vadlau (AUT) en Joanna Azevedo (POR) herhaalden deze show en nu was het Vadlou die won. De Belgische Julie Van Schoote pakte een keurige achtste plek: "Ik was heel slecht weg en lag echt helemaal achteraan. Ik had gezien dat de meiden voorin in het eerste kruisrak naar rechts waren gegaan, dus ik ben toen op weg naar de eindstreep ook maar extreem die kant op gegaan. Ik kwam ontzettend goed uit. In het begin kon ik het niet geloven, maar het was echt zo." Zij staat 39ste als beste Belgische. Annemiek Bekkering is eerste Nederlandse op plaats 33.

Jongens: van links naar rechts
De meeste jongens gingen naar links in het eerste kruisrak, maar links bleek de beste keuze.
Mathieu Bouchet uit Monaco (nummer 82 na vier races) lag voorop bij de bovenboei. Alleen Kubiak Tadeusz (POL) kon hem nog inhalen. Hij heeft nu in het algemene klassement een voorsprong van negen punten op nummer twee. Gil Cosyns uit België behaalde zijn eerste top tien plek (zes). Bij de tweede groep greep Bisi Gonzalo (ARG) de winst na een mooie matchrace met Kaspars Zilins (LAT), die de hele wedstrijd aan kop lag. Robert Jan Kentgens (NED) kwam als zesde binnen en staat nu als beste Nederlander achtste overall. De Belgische Tom Alleman finishte als zevende direct na Kentgens. Alleman: "Ik ben na de start naar rechts gezeild en heb vervolgens alleen maar op vlagen en shifts gevaren. In het tweede kruisrak koos ik voor links, omdat ik daar wind had gezien. Bij de benedenboei lag ik nog vijftiende, dus ik heb behoorlijk wat in kunnen halen." Hij staat momenteel 31ste en Matthieu Van Schoote 28ste als beste Belg.

Volgens het weerbericht draait de wind naar het oosten en gaat die morgen toenemen tot kracht vier.

Top 5 jongens na vijf races en 1 aftrek:

1. POL 280 - Tadeusz Kubiak, 6 punten
2. GRE 131 - Theofanis Kavvas, 15 punten
3. GRE 1526 - Vassilis Papoutsoglou, 20 punten
4. POL 1240 - Piotr Ogrodnik, 28 punten
5. BRA 3281 - Pedro da Luz Carlucci, 31 punten

Top 5 meisjes na vijf races en 1 aftrek:
1. ESP 1274 - Elia Borreguero, 7 punten
2. GRE 623 - Amalia Chaldaiou, 11 punten
3. POL 1155 - Sara Piasecka, 13 punten
4. SWE 3968 - Julia Gross, 16 punten
5. AUT 1004 - Lara Vadlau, 19 punten

foto © Remmelt Staal

www.europeans2006.optimist.nl

Discussieer hier over het EK Optimist 2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: