Les Sables D'Olonne - Azoren race

Laureyssens is er klaar voor

Zondag 30 juli start de belangrijkste zeilwedstrijd van het jaar voor Peter Laureyssens. Les Sables d’Olonne - Azoren en terug, solo op een wedstrijdmachine van 6,5 meter lang. De strijd zal niet eenvoudig zijn, de top tien van de beste solozeilers in de klasse zijn paraat.

Maar Peter heeft er alle vertrouwen in, zijn boot is helemaal op punt gesteld. "Ik ben misschien wel niet eerst geworden in de proloog, wat ik gehoopt had," zegt hij, "maar het is duidelijk dat de Ecover 650 een van de snelste, zoniet de snelste boot van de vloot is."

Rangschikking proloog:
1-Didier Le Vourc’h (Vecteur Plus)
2-Adrien Hardy (Brossard)
3-Anthony Marchand (Hinano)
4-David Sineau (Bretagne Lapins)
5-Peter Laureyssens (Ecover)

De route
De wedstrijd Les Sables d’Olonne (Bretagne) - Horta (eiland Faial, Azoren) en terug loopt over 2 x 1260 zeemijlen, +/- 2 x 2400 kilometer. De Azoren, een Portugese eilandengroep, zijn synoniem van het hoge drukgebied dat ons weer bepaalt. De weersgemiddelden tonen een overwegend noordoosten tot oostelijke wind. Maar of de statistieken bruikbaar zijn? De te ronden kaap, zowel meteorologisch als letterlijk is Finisterre, de noordpunt van het Iberische schiereiland. Veel zal er van afhangen of Laureyssens opteert op een start zuidelijke koers aan te houden, want langs de kust van Noord Spanje en Portugal kan een sterke noordenwind staan. De juiste interpretatie van de isobaren rond de Azoren beslist wie de finale sprint naar de finish bij Horta wint. Want de wind kan er sterk afzwakken. Er is een venturi effect (windversnelling) tussen de eilanden wanneer je uit het oosten komt, terwijl de concurrenten riskeren in de luwte stil ta vallen aan de noordkant van het eiland.

De start
Zondag 30 juli starten zeventig Transat 650 boten om 13u02. Na een kort kustparcours is het de kortste lijn naar de Azoren.

De Les Sables D'Olonne - Azoren race is te volgen op: www.lessables-lesacores.com

foto: Mark Meulemans / Vision Art

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: