Sterke competitie op 4de wedstrijddag EK Optimist 2006

Theofanis Kavvas (GRE) neemt de leiding over bij de jongens

Op woensdag 26 juli 2006 leverden de 131 deelnemers aan de ABN AMRO EK Optimist 2006 een sterke competitie. De meisjes en jongens vochten voor elke meter en zeilden vier sterke races op het IJsselmeer voor de kust van Workum. Bij de eerste start stond er een bries van vijf tot zes knopen. De tweede wedstrijd van de meiden werd vlak voor de eindstreep afgebroken toen ze bijna roerloos richting de finish dobberden. De uitstelvlag ging in top, maar rond 15.00 uur namen de druk en de golven toe. Concentratie was de sleutel tot snelheid. Aangezien de winddraaiingen geringer waren, loonde het niet om extreem de hoeken in te duiken. Het werd een lange dag, dus deelde de organisatie na de derde wedstrijd hotdogs uit.

Meiden: wijzigingen in top vijf
De top vijf posities bij de meiden zijn na vandaag veranderd. De Spaanse Elia Borreguero gaat nog altijd aan de leiding, maar Ewa Ilska uit Polen is de nieuwe nummer twee. Zij begon de dag met een indrukwekkende reeks van 1-1-2. Het verschil met Borreguero is slechts drie punten. Ook zij zeilde goed, maar had een zwarte vlag te pakken in de achtste race. Borreguero achteraf: "Ik wist het direct na het schot." Toch legde het naar eigen zeggen geen extra druk op haar schouders. "Ik denk dat de strijd nu alleen maar leuker is. Ik kan nu niet die plaats zeventien aftrekken, omdat ik nu die zwarte vlag moet schrappen." De eerste finish van de meisjes was spannend. Kajsa Sundkley (SWE) pakte de winst met vier boten in haar kielzog, die om elke meter streden. Ze duelleerden door het midden van de baan en het was uiteindelijk Anne-Line Lyngsoe Thomsen (DEN) die tweede werd. De titelverdedigster Emma Oljelund toonde haar klasse met een score van 2-5-1-2. Daarmee klom ze van de twaalfde naar de vierde plek overall. Oljelund: "Deze condities liggen mij beter. De winddraaiingen zijn minder radicaal en beter voorspelbaar." Annemiek Bekkering staat als beste Nederlandse op plaats 17. Sanne Crum vergooide haar kansen met twee zwarte vlaggen. De eerste Belgische, Julie Van Schoote, staat 45ste.

Jongens: spannende eindstrijd
Aangezien de jongens direct na de meiden starten, konden ze van hun keuzes leren. Als gevolg daarvan gingen bijna niemand extreem een hoek in. Als één van de kleinere zeilers, deed Santiago Mas (ESP) zij voordeel met de lichtere condities tijdens de eerste twee wedstrijden. Hij twee keer op rij. Maar Theofais Kavvas uit Griekenland was de held van de dag. Hij nam de overall leiding over van Tadeusz Kubiak (POL). Kavvas met een glimlach: "Ik heb goed op de shifts gereageerd. Mijn aanvankelijke doel was om in de top vijf te eindigen, maar nu wil morgen natuurlijk mijn positie proberen te behouden." De jongens waren grote verzamelaars van zwarte vlaggen (25). Zo verloor Levent Ahiskali (TUR) zijn zege aan Klas Kaligaric (SLO), die dankzij een sterke serie (6-6-1-10) van de twaalfde naar de zesde plek steeg. Robert Jan Kentgens zakte van de van de achtste naar de achttiende positie, waarmee de beste Nederlander is. De elfjarige Pieter Goedhart behaalde vanmiddag twee top tien klasseringen (10 en 6). De eerste Belg, Chaïm Finizola, staat veertigste.

Morgen is de laatste dag van de ABN AMRO EK Optimist 2006. De strijd is nog niet geleverd, dus het blijft spannend.

Top 5 jongens na negen races en 1 aftrek:
1. GRE 131 - Theofanis Kavvas, 31 punten
2. POL 280 - Tadeusz Kubiak, 38 punten
3. GRE 1526 - Vassilis Papoutsoglou, 48 punten
4. BRA 3281 - Pedro da Luz Carlucci, 60 punten
5. POL 1240 - Piotr Ogrodnik, 60 punten

Top 5 meisjes na negen races en 1 aftrek:
1. ESP 1274 - Elia Borreguero, 33 punten
2. POL 1089 - Ewa Ilska, 36 punten
3. POL 1155 - Sara Piasecka, 40 punten
4. SWE 4140 - Emma Oljelund, 41 punten
5. GRE 623 - Amalia Chaldaiou, 54 punten

foto © Diana Bogaards

www.europeans2006.optimist.nl

Discussieer hier over het EK Optimist 2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: