Borrego (ESP) en Kavkas (GRE) winnen EK Optimist 2006

Op de finale dag van het EK Optimist 2006 in Workum, hielden Elia Borrego (ESP) en Theofanis Kavvas het hoofd koel. Ze wonnen op overtuigende wijze de Europese titel bij respectievelijk de meisjes en de jongens in de Optimist (jeugdzeilboot). Annemiek Bekkering zorgde voor een succes in het Nederlandse kamp. Zij sloot haar kampioenschap af met een klinkende zege. De condities waren wederom licht met een variabele wind, kracht één tot twee. Het wedstrijdcomité wist er desondanks toch twee races uit te persen, waardoor het totaal op elf kwam te staan. Bij dat aantal mochten de twee slechtste resultaten worden afgetrokken. De regerende 470-wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout reikten ‘s avonds de felbegeerde prijzen uit. Vooraf gaf Hans Bouscholte een korte presentatie over de Volvo Ocean Race.

Jongens: Sportieve winnaar
In zijn eerste race van vanmiddag, kwam de klassementsleider Theofanis Kavvas als achtste over de streep. Dat was al genoeg om zijn directe concurrenten Tadeusz Kubiak (POL) en Papoutsoglou (GRE) definitief van zich af te schudden. Kubiak eindigde als twaalfde en Papoutsoglou kreeg een zwarte vlag. Kavvas: "Ik was vanochtend best een beetje nerveus. Toen ik wist dat ik gewonnen had, wilde ik die laatste wedstrijd toch varen." Dat deed de sportieve winnaar in stijl door Kubiak in een direct duel op het nippertje te verslaan en de zege te pakken. "Het is een mooi gevoel", aldus de kersverse Europese kampioen. Voor zijn landgenoot Papoutsoglou werd het na die zwarte vlag even heel spannend: "Ik had al een slecht resultaat staan, dus ik mocht er geen meer varen. Dat maakte me zenuwachtig, maar ik werd daarna derde en daarmee derde overall. Daar ben ik heel blij mee." Zeker omdat het zijn laatste Optimist-optreden was, want hij stapt nu over naar de 420 (tweepersoons jeugdboot). Met een gezamenlijke sprong in het Friese water, vierde het Griekse team de behaalde successen. Kubiak wist zijn tweede plek vast te houden en ging met het zilver naar huis. Opmerkelijk was de opmars van de Duitse Ole Dreyer Leif, die met tweemaal een twee van de vijftiende naar de vijfde plaats steeg. De Nederlanders lieten zich in de eerste dagwedstrijd voorin zien. Robert Jan Kentgens werd vierde, Kevin Peet achtste en Pieter Goedhart negende. Kentgens is al beste oranjezeiler als 21ste in een veld van 142 deelnemers geëindigd. De eerste Belg, Chaïm Finizola, werd 36ste.

Meisjes: Spaanse klasse
De meiden gaven zich niet zomaar gewonnen. De kanshebbers zaten allemaal voorin, maar de Spaanse Elia Borrego was een klasse apart. Ze werd twee keer op rij tweede, waarmee ze de Europese titel veilig stelde. Borrego: "Het was niet gemakkelijk, want er stond weinig wind. Ik heb geen risico’s genomen. Natuurlijk verwachtte ik wel te winnen, maar op het moment zelf is dat toch erg spannend allemaal." Het besef leek pas door te dringen toen de coach een grote Spaanse vlag aan haar spriet knoopte. Er verscheen een brede glimlach op haar gezicht, die er niet meer af ging. Ewa Ilska uit Polen behield haar tweede positie, gevolgd door landgenote Sara Piasecka. Voor de Nederlandse deelneemsters verliep het ABN AMRO EK Optimist 2006 minder voorspoedig dan gehoopt, maar vandaag zorgde Annemiek Bekkering voor een hoogtepunt. In de laatste race van haar Optimist-carrière pakte ze een klinkende overwinning. Bekkering lag dertiende bij de bovenboei en kwam als vijfde bij de gate: "De voorhoede schoof ineen en ik had best wel veel snelheid. In het laatste kruisrak ging in naar het midden en vervolgens verder naar links dan de anderen." Door een winddraaiing naar links kwam ze vooraan te liggen: "Toen heb ik alleen maar verdedigd." Onder luid gejuich van haar ouders haalde ze haar eerste eentje bij een EK, waarvan ze er drie heeft gevaren: "Dat is een goed gevoel. Ik heb deze week op zich niet zo goed gezeild, maar sluit het EK zo wel mooi af."Zij stapt nu samen met Jeske Kisters over naar de 29-er. Bekkering eindigde als beste Nederlandse op de 33ste plek. Julie Van Schoote staat als eerste Belgische op plaats 44.

Robert van Notten, scheidend voorzitter van de Optimist Club Nederland, blikte na afloop terug op een geslaagd evenement: "Na een lange voorbereiding en dankzij de medewerking van veel enthousiaste vrijwilligers is het EK soepel verlopen. We hadden van te voren aangegeven dat het IJsselmeer voor verrassingen kon zorgen. Dit keer waren dat de tropische omstandigheden met wisselende condities. Al met al hebben we wel elf van de twaalf geplande races kunnen varen." Na terugkomst aan de wal ontstond er waar waterfestijn. De deelnemers konden eindelijk ontladen en deden dat massaal met een zwempartij. In de tent werden de laatste kiekjes genomen bij de Formule 1 auto van Renault en ondertussen verdwenen de boten in de beschermhoezen, waarna iedereen aanschoof voor een welverdiende maaltijd.

Finale top 5 jongens na elf races en 2 keer aftrek:
1. GRE 131 - Theofanis Kavvas, 32 punten
2. POL 280 - Tadeusz Kubiak, 39 punten
3. GRE 1526 - Vassilis Papoutsoglou, 51 punten
4. BRA 3281 - Pedro da Luz Carlucci, 58 punten
5. GER 10690 - Ole Dreyer Leif, 77 punten (VIERDE EUROPEAN)
6. SWE 4037 - Carl-Fredrik Fock, 89 punten (VIJFDE EUROPEAN)

Finale top 5 meisjes na elf races en 2 keer aftrek:
1. ESP 1274 - Elia Borrego, 20 punten
2. POL 1089 - Ewa Ilska, 30 punten
3. POL 1155 - Sara Piasecka, 36 punten
4. SWE 4140 - Emma Oljelund, 41 punten
5. GRE 1495 - Maria Voulgaraki, 54 punten

foto: Elia Borrego © Valentijn van Dijvendijk

www.europeans2006.optimist.nl

Discussieer hier over het EK Optimist 2006 + meer foto's

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: