Uiterst spannende strijd voor de Europese titel in de Yngling

Na vijf races in de Europese kampioenschappen in de Olympische Yngling klasse staan de eerste tien teams maar negen punten uit elkaar. Met vijf wedstrijden gevaren wordt het slechtste resultaat van alle deelnemers afgetrokken. Dat maakt de stand in het algemeen klassement ongemeen spannend. Bijna de helft van de floot maakt nog kans op de eindoverwinning.

Het evenement nadert het einde. Op zaterdag 29 juli is de laatste dag dat de 30 dames teams uit zeventien landen het tegen elkaar zullen opnemen op het IJsselmeer bij Medemblik voor maximaal drie races.

De Franse Anne Le Helley gaat na vijf races nog steeds aan de leiding met 21 punten. Gevolgd door de huidige wereldkampioenen uit Spanje met stuurvrouw Monica Azon met hetzelfde aantal punten. De Australische Nicola Bethwaite is derde met 22 punten. De Nederlandse boot NED 111 met Annelies Thies, Annemieke Bes en Marije Kampen staan vijfde met 23 punten. De NED 11 met Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Petronella de Jong staan achtste met 26 punten en de NED 1 met Janneke Hin, Marije Faber en Floortje Hendriksen staan tiende met 30 punten.

Vandaag werd de eerste race gevaren met heel weinig wind. De drie Nederlandse kernploeg boten volgden een totaal verschillende strategie bij de start. Helemaal links, helemaal rechts of in het midden van de startlijn. De Nederlandse dames Mulder, van der Werf en de Jong kwamen er het best uit en gingen als achtste rond de eerste boei. Thies, Bes en Kampen als 11de. De wedstrijd werd halverwege afgebroken omdat de wind in een onweersbui helemaal wegviel bijna 45 graden van richting veranderde.

De volgende race werd helemaal uitgevaren. De beste positie had de boot van Janneke Hin uit Amsterdam. Zij werden vijfde. De boot met de jonge stuurvrouw Mandy Mulder uit Poeldijk (18) werd tiende. De boot met Annelies Thies aan de helmstok werd 19de. Deze wedstrijd werd gewonnen door het team van stuurvrouw Ruslana Taran uit de Oekraïne.

Het wedstrijdcomité probeert vandaag 28 juli nog meer races te varen. Op 29 juli is de laatste dag. Er staan drie races op het programma en er mag niet later dan vier uur gestart worden.

Meer foto's en uitslagen: www.yngling.nl/ec2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: