Spaans team wint EK Yngling 2006, Nederland wordt tweede

Het Spaanse team van Monica Azon, Sandra Azon en Graciela Pisonero heeft op overtuigende wijze de Volvo Europese Kampioenschappen gewonnen. Tweede was de Nederlandse boot met de jonge stuurvrouw Mandy Mulder (18) uit Poeldijk met een bemanning bestaande uit Brechtje van der Werf (26) uit Sneek en Petronella de Jong (36) uit Sint Jacobiparochie. Derde werd het team van de Duitse Ulrika Schuemann.

Op zaterdag 29 juli werden de laatste twee races van dit evenement gevaren. Met een tweede plaats in de eerste race gaf het Spaanse team van regerende Wereldkampioen Azon direct een visitekaartje af. Daarmee ging Azon duidelijk aan de leiding. De negen Nederlandse kernploegdames verdeeld over drie boten stonden na acht races op een 3de , 4de en 6de plaats. Er stond een lichte wind uit het noord-westen die gedurende de dag beetje bij beetje afnam.

In de laatste geldige race wisten Mulder, Van der Werf en De Jong het Duitse team drie plaatsen achter zich te houden. Dat was net genoeg om de tweede plaats in het algemeen klassement zeker te stellen. Daarna werd er nog 1 keer gestart om de geplande tiende wedstrijd te zeilen maar de wind gaf het op. Om vier uur kwam het verlossende schot dat er niet meer gezeild zou worden en de Nederlandse dames vielen elkaar in de armen op een spiegelglad IJsselmeer.

Mulder was zeer blij achteraf, "Het is een beetje onwerkelijk voor me. Ik ben nu een jaar bezig in deze groep. Op de WK dit jaar ging het eigenlijk al heel goed maar door twee fouten misten we een plek op het podium. Nu krijgen we onze revanche. De Spaanse en Duitse waren 1 en 2 op het WK. Nu zitten wij ertussen. Geweldig."

Brecht van der Werf was realistisch. "We wisten dat we weer moesten wennen om met elkaar te zeilen, en met z’n drieën hebben we dat goed opgelost. Na onze 2e en 3e plek op woensdag wisten we dat het kon, maar we hebben dag voor dag gekeken en ons niet te vroeg rijk gerekend."

Petronella de Jong is de meest ervaren van dit stel in de Yngling en werd vierde op de Spelen van Athene. "Wij wilden de tussenstand niet weten voordat we de laatste race begonnen. We gingen goed vandaag en dat moesten we vasthouden. We moesten gewoon weer voorin finishen en niet teveel nadenken over de onderlinge puntverschillen."

Er voeren drie Nederlandse kernploegboten mee. De negen zeilsters vormen samen één team onder leiding van coach Maurice Paardenkooper. De positie van de negen zeilsters wisselt per evenement met als achterliggende gedachte drie sterke teams te krijgen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing. Voor alle duidelijkheid, uiteindelijk zal maar een team van drie zeilsters naar de Spelen gaan maar tot die tijd werken de negen dames als 1 team.

Op 15 augustus vertrekt een afvaardiging van vier dames naar Qingdao in China voor de pre-pre Olympische Spelen die op 21 augustus van start gaan. Dat zijn Mandy Mulder, Janneke Hin, Brecht van der Werf en Marije Faber.

Meer foto's en de complete EK Yngling uitslag: www.yngling.nl/ec2006

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: