Commodore’s Cup 2006 - Belgen verslaan de Hollanders

  • Author: entityone
    Date: ma, 03/07/2006 - 12:03

Hij zit al in de wagen op terugweg naar huis wanneer ik Luc Geirnaert van de OXYGEN aan de lijn krijg, en meteen klinken glunderende woorden door het toestel: het Belgische team is er immers na een lange offshore in geslaagd om van de 12de naar een fraaie 8ste plek op te klimmen in het eindklassement van de Commodore’s Cup 2006. Mooie resultaten van MOANA, OXYGEN en AQUAHOLIC in een pure lichtweer-offshore zorgen voor niets dan blije Belgische gezichten op de afsluitende ceremonie.

Hoe zat dan dan op die offshore? "Nooit meer dan 10-11 knopen wind gehad, op het einde viel die wind zelfs helemaal weg, zodat je puur op de stroming moest varen om met de nodige dosis geluk over de lijn te kunnen spoelen. Als je verkeerd gokte, moest je op het einde ankeren, ergens naast de lijn. En da’s geen zicht natuurlijk. OXYGEN maakte de laatste slag op het goeie ogenblik, en kon nog net, dankzij twee pufjes wind, op de lijn aansturen. Het schip dat op amper 20 meter van ons lag, is pas 50 minuten later gefinished. Van in het begin van het voor ons 160 mijl lange parcours was het continu zoeken naar de wind, en niet denken aan opgeven, ook niet toen de wedstrijdleiding halverwege nog een extra lus inlaste. Altijd blijven gaan: dat is wat ons deze mooie uitslag bezorgde. Het is natuurlijk een beetje een loterij geweest, maar ook dat is zeilen. De Fransen van ‘Team Bleu’ zijn er ook steeds voor blijven gaan, en met de Ieren die zich op onvoorstelbare wijze lieten inpakken, leverde hen dat onverhoopt de eerste plaats op."

Ieren zitten met een zware kater
Die Ieren zitten niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk met een zware kater, moeilijk om door te spoelen: bij de start van de offshore nog met drie teams in de top-3, en aan het einde rest hen niets meer. Alles weg, enkel een tweede plek blijft over. Dat kan hard aankomen. Maar ja, niet enkel de voetbalgoden stonden dit weekend aan Franse zijde, ook Aeolus (Peter: da’s de god van de wind) sloeg zijn tenten op in het Franse kamp. Géry Trenteseaux, de patron van de drie Franse teams was zaterdagavond één van de gelukkigste mensen op aarde.

"altijd leuk om de Hollanders een pak slaag te geven"
Niet gespeend van enig leedvermaak vragen we toch nog voorzichtig naar het reilen en zeilen van de Messink clan. "Het is toch altijd leuk om de Hollanders een pak slaag te geven", lacht Luc door de telefoon: "hoewel er bij de Hollanders verdacht veel Belgen meezeilden. Da’s dan hun straf: ze moeten maar niet overlopen. De FATBOY, de Swan 45 van Team Holland lag erg lang stil op 200m meter van de finish. De SWISSLIFE is vlak na de start van de offshore op een bank gelopen, hoewel ik niet begrijp wat je met stroom mee op de bank moet gaan zoeken. Met afgaand water en de stroom die je verder op de bank duwt... Enfin ze zijn er op wonderbaarlijke wijze afgeraakt, gelukkig voor hen is de wedstrijd minstens 3 keer herstart onderweg met de wind die compleet wegviel."

"En binnen twee jaar Luc?" " De sfeer zat er goed in dit jaar, elke avond allemaal samen aan tafel. Het is fantastisch geweest. Bwah, twee Belgische teams, dat moet toch lukken..."

Final Team Positions
1. France Bleu, 76
2. Ireland Green, 98.5
3. France Blanc, 115
4. GBR Red, 117.25
5. Ireland White, 117.25
6. Ireland Orange, 117.5
7. GBR White, 131
8. Belgium, 158.5
9. France Rouge, 159
10. Russia, 164.25
11. GBR Black, 164.75
12. The Netherlands, 165
13. GBR Scotland, 186.5

Foto: OXYGEN, Design : IMX 40, Team BEL © Daniel Forster

Rolex Commodores' Cup

Discussieer hier over de Commodore’s Cup 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: