Laureyssens / Joschke 4de in windstille 2de etappe Open Demi Cle

Peter Laureyssens is gisteren met zijn co-schipper Isabelle Joschke 3de geworden in de tweede en langste etappe van de Open Demi Cle, een reeks van drie lange-afstands zeilwedstrijden. Wat normaliter een kwestie van 72 uur had moeten worden heeft nu 4 dagen 10 uur 42 minuten en 12 seconden geduurd.

"We zijn op de best mogelijke plaats gefinisht, vindt Laureyssens, want de boten die ons zijn voorgegaan zijn erg sterk in lichte wind. De Ecover 650 is meer een allround boot. Dat belooft voor wanneer er meer wind gaat komen."

Peter Laureyssens: "we hebben die vier en een halve dag niets anders gedaan dat wind gezocht. Erg frustrerend dat als je stil ligt op een hete spiegel, er boten links en recht van je vooruit gaan omdat zij van dat zeldzame pufje kunnen genieten. De eerste nacht zijn we in een echte windstilte terecht gekomen. Bij het ronden van Lundy Island onder de kust van Cornwall lagen we dertig mijl achter op de koplopers. De eerste is om 10 uur s’ochtends gepasseerd, wij om 20 uur. Dat was even slikken."
Het duo is voordurend in de weer geweest met de zeilen. Van genua, naar gennaker, naar spinnaker en terug. Wel duizend keer. De weinige wind die er was draaide voordurend alle kanten op.

Was dit dat een loterij? Laureyssens: "Niet helemaal. We hebben zeer nauwkeurig de weersvoorspelling gevolgd, waardoor we goede beslissingen hebben kunnen nemen. Of beter de minst slechte, want in deze condities…. Ook rekening houdend met de stroming. In het Kanaal is die erg sterk. We waren net op tijd bij Lands End onder de Britse kust om de stroming mee te pikken. Idem bij de finish, we zijn op het laatst van de vloed gefinished, samen met onze achtervolger Bretagne Lapins, maar de vijfde heeft er plots vijf uur langer over gedaan. Plus: het is fijn om met Isabelle te varen: ze is en blijft de hele tijd geconcentreerd en gaat uitsluitend voor de wedstrijd. Het is onafgebroken vechten. En weinig slapen. Isabelle heeft ook al ervaring met de steekzwaarden die de drift van de boot moeten beperken en de koersstabiliteit vergroten. Zij leert hoe ze deze boot moet varen en ik leer hoe je met dergelijke dingen moet omgaan die op mijn voorgaande boot niet opstonden.

Er was gelukkig voldoende drinkwater aan boord. "Maar qua eten had het toch niet veel langer mogen duren, want alle voorraad was op." Hiermee bevestigt Peter dat hij consequent op alle gewicht bespaart. Dat is ook nodig, als je er alles wil uithalen. Peter wijst naar de lange inhaalmanoeuvre, dertig mijl bij windkracht nul tot 1. Dat zegt ook iets over de bootsnelheid. "Bij de Open Demi Clé worden de drie gepresteerde tijden samengeteld: de race is dus alles behalve afgelopen." voegt hij er nog snel aan toe.

De start van de laatste en derde etappe St. Quay port d'Armor naar Locmiquélic (205 zeemijlen) is uitgesteld tot woensdagmiddag.

top 3 uitslag 2de etappe:
1. PCO TECHNOLOGIES | DE LAMOTTE TANGUY DESHAYES RONAN 04D:09h:11m:51s
2. ACTUAL | LE BLEVEC YVES PELLA ALEX 04D:10h:01m:51s
3. ECOVER LAUREYSSENS PETER JOSCHKE ISABELLE 04D:10h:42m:12s

foto © open650.demi-cle.com

Moedig Peter aan via het Clubracer Forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: