Transatlantisch record: ORANGE blijft 24-uurs record verpulveren

Zondagnamiddag om 13u00’06 is de maxi-catamaran ORANGE 2 van Franse schipper Bruno Peyron vanuit New York vertrokken in een poging het bestaande record van de PLAYSTATION te verbeteren.
En het gaat hard: "Vanaf de start gaat de speedlog nooit onder de 30 knopen.

De zee is vlak, de wind perfect," becommentarieert Bruno Peyron vanuit de navigatiecentrale. Met z’n twaalven zijn ze aan boord: schipper Peyron, navigator Roger Nilson, en 2 wachten van 5 man sterk. Met een gemiddelde snelheid van meer dan 30 knopen en maar eventjes 766,80 mijl achter de kiezen braken ze deze middag meermaals het 24-uurs snelheidsrecord. Tegelijk historisch en duizelingwekkend...

En het is nog niet gedaan: "Straks draait de wind nog wat meer in ons voordeel, zodat de nieuwe recordtijd wellicht nog verbeterd zal worden," weet Peyron al. De ORANGE zeilt momenteel in rechte lijn naar Lizard Point, en telt al 123 mijl voorsprong op de vorige recordtijd van de PLAYSTATION. Dat is aan de huidige snelheid exact 4 uur varen. Voor zij die het nog niet verstaan: dat is Oostende-Ramsgate-Oostende... in 4 uur tijd.

Dit mythische record is in de voorbije 100 jaar slechts 7 maal verbeterd: Chralie Barr was in 1905 de eerste met de schoener ATLANTIC (12 dagen), waarna 75 kalme jaren volgnden, totdat Franse zeeheld Tabarly de tijd rijp achtte om met zijn trimaran-foiler PAUL RICARD twee dagen van de tijd af te pitsen. De recordpogingen volgden zich in sneltempo op: ELF AQUITAINE, JET SERVICES 2, ROYALE, FLEURY MICHON, en tenslotte JET SERVICES 5, die in 1990 het record op 6 dagen en wat uren bracht. Een tijd waarvan toen iedereen dacht dat hij nooit meer gebroken zou worden. Totdat Steve Fossett zijn PLAYSTATION in 2001 na 4 dagen en 17 uur over de finish stuurde. Hallucinant. In augustus 2004 slaagde de ORANGE bijna in haar poging, maar na een laatste gijp kwam ze 30 minuten te kort...

Ter info: Peyron & Co moeten vrijdagochtend om 6u28’12" bij de Lizard Point zijn om het record van de PLAYSTATION (Steve Fossett) te verbeteren.

Foto: nu aan boord van Orange II © Jean-Baptiste Epron

Alle cijfertjes en kaartjes en alle nieuws (FR & EN) via de Orange Sailing Team website

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: