Tour Voile 2006: weinig wind, maar toch een korte wedstrijd in Dieppe

  • Author: entityone
    Date: wo, 05/07/2006 - 18:58

Af en toe regen, af en toe wat wind, onweer en de terugkeer van de zon... niet echt een weerbericht om van te smullen, maar beter hadden de organisatoren van de Tour niet in huis dinsdag 4 juli. Maar het belangrijkste dat we onthouden: er is gezeild!

Net voor het middaguur verlieten de 31 Mumm30s van de Tour de haven van Dieppe voor twee korts inshores. Ze waren zo gehaast om eindelijk weer te zeilen dat zeven onder hen iets te vroeg de boeg over de startlijn staken. De eerste manche, een korte inshore, kende een bizar verloop, vooral door de erg veranderlijke wind, zowel in snelheid (4 tot 18 knopen) als in richting: op een gegeven ogenblik komen de boten onder spinnaker bij de benedenwindse ton, bij het ronden ervan draait de wind, en dan gaat het terug onder spi naar vanwaar ze gekomen waren. Op een ander moment zie je de boten allen dezelfde koers volgen, maar een deel vaart rustig onder spi, anderen hoog aan de wind.

Onze Belgische Mumm MAD MUMM, die vaart voor T-Service en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, was de start niet goed: aan de eerste boei lagen ze 29ste, aan de tweede ton 28ste. Maar dankzij de winddraaiingen verandert dan alles: 16de bij het volgende merkteken, en 20ste bij de finish. Toch niet zo slecht. Het wedstrijdcomité probeerde nog een tweede manche te laten starten, maar de wind was op... en iedereen mocht terug de haven binnen. Dit betekent dat de vloot volgens de planning de komende dagen al 4 manches moet inhalen.

Eénmaal aangemeerd blijkt al snel de reden voor de slechte start van de Belgische MAD MUMM: een tegenstrever had hard geroepen dat de Belgen te vroeg over de lijn waren bij de start, maar hoewel onze jongens daar niet echt van overtuigd waren, keerden ze toch terug en verloren zo heel wat tijd. Want natuurlijk waren ze niet te vroeg... Weer een Franse streek...

Vandaag woensdag staat een korte verbindingsetappe naar La Havre op het programma : 56 zeemijltje, zodat de teams zeker mooi op tijd binnen zijn om de tweede halve finale van de World Cup op groot scherm te kunnen volgen. De après-voile is niet meer wat het geweest is...

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: