ORANGE zeilt transatlantisch record aan diggelen

4 dagen, 8 uur, 23 minuten en 54 seconden!

Een historische tijd, die evengoed nog jaren kan standhouden, maar voor hetzelfde geld ook volgende zomer al naar de prullenmand verwezen kan worden. Het hangt enkel af van de juiste boot (er zijn er een pak in aanbouw, maar schrijf de ORANGE toch nog maar niet af), met de juiste (lees: ‘voldoende’) middelen, op de juiste tijd.

Op zondagnamiddag vertrekken uit New York, leuke depressie oppikken en tegen een moordvaart naar het Oude Continent snellen. Op donderdagavond is de Lizard in het kielzog en de buit binnen. Net op tijd (hoe wisten ze het?) voor de finale van de Wereldbeker voetbal...

En dat alles LIVE mee te kunnen maken via internet, live commentaar, live beelden: het was magisch. Je moest de schipper horen foeteren tegen de TV-helikopter die naar zijn mening teveel lawaai maakte en het mooie moment wat verstoorde... Maar ook de loftrompet steken over zijn crew. Ook kon je horen dat Peyron al geprobeerd heeft om de cat solo te zeilen, om snel te besluiten dat de autopilots nog niet echt betrouwbaar zijn. Maar je merkt dat het in zijn hoofd speelt. En het leek allemaal zo goed voorbereid: het juiste weervenster, de juiste depressie die het juiste traject volgde, zodat de catamaran steeds voor het warmtefront uit kon zeilen.

Het bakboordroer heeft het gehouden (er staat een hallucinante foto op de website van het Orange Sailing Team), hoewel er echt niet veel meer van overschiet: telkens er gegijpt wordt en de bakboordromp de lijromp wordt, moet de snelheid eruit om de catamaran plat op het water te houden. Zoniet is de catamaran onbestuurbaar. En een onbestuurbare maxi-cat gaat niet uit z’n dak, maar er op.

Deze recordpoging staat ook in schril contrast met de vorige van de wit-zwart-oranje multihull: twee jaar geleden werd het uiterste uit de kan gehaald en werd er tot op de laatste minuut gestreden om elke mijl. Nu was de voorsprong op de oude recordtijd van de PLAYSTATION na amper 48 uur varen al zo groot, dat de optie om meer behouden te gaan varen, gelicht werd. De schade aan het roer heeft zeker een rol gespeeld in de beslissing, maar ook zonder deze averij zou het gaspedaal niet helemaal ingedrukt blijven. Wat heb je aan een snelle overtocht en een potentiële recordtijd als het net voor de finish verkeerd gaat doordat de machine teveel afgebeuld werd? Schipper Bruno Peyron is té ervaren en té professioneel om in die val te trappen. Als een gedegen manager leidt hij zijn troepen naar een zeker succes. Hij is erg onder de indruk van de cohesie en gedrevenheid die van ‘zijn’ bemanning uitstraalt. En dat is nu net wat volgens hem het zeilen met de ORANGE zo mooi maakt.

Ter info: Peyron & Co moesten ten laatste vrijdagochtend om 4u28’12" GMT bij de Lizard Point zijn om het record van de PLAYSTATION (Steve Fossett) te verbeteren.

foto © Gilles Martin-Raget

Alle cijfertjes en kaartjes en alle nieuws (FR & EN) via de Orange Sailing Team website

Labels

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: