Tour Voile 2006: Dieppe-Le Havre

  • Author: entityone
    Date: vr, 07/07/2006 - 14:26

Van Dieppe naar Le Havre zou een korte etappe worden: amper 56 mijl... Op papier ja, want op het water was eerder het tegendeel waar. Vanaf 8uur ’s ochtends lagen de Mumms al op de startlijn te dringen, waarop een eerste algemene terugroep volgde, en daarna een tweede start onder zwarte vlag om de zeilers wat te bedaren.

Drie boten lieten zich toch vangen, waaronder de TU DELFT VANUDEN. Twintig procent straftijd kregen ze cadeau. Aan het eerste merkteken lag onze Belgische Mumm op de 24ste plek, en dan volgde een bizarre etappe: windstilten afgewisseld met onvermijdelijk veranderlijke zuchtjes wind die her en der kunnen toeslaan. Om 15u zeilen de eersten nog op 12 mijl van Cap Antifer. De boten die voor een koers dieper in zee kozen, proberen koortsachtig weer naar de kust te varen, waar het gros van de zuchtjes wind zich concentreert. Rond 16u slaagt een kopgroep van 9 boten zich vrij te drijven en zelfs vaart te maken. Achter hen vaart een tweede peloton dat iets minder vooruitgang boekt, maar de boten in de derde groep liggen gewoon stil.

Alle Mumms hebben dit jaar zendertjes bij die continu de positie doorgeven, zodat de wedstrijdleiding op eender welk moment een tussenklassement kan maken. Zo blijkt onze Mumm om 17u warempel 15de te zijn. Om 17u50 zijn de eersten bij Etretat en haar fotogenieke rots, en om het helemaal leuk te maken draait op dat ogenblik ook de tijstroom ... tegen. Even na 19u is de koploper dan eindelijk bij Antifer, en begint het deelnemersveld zich erg lang uit te strekken. De MAD MUMM ligt dat in een 23ste positie te drijven. Aan de wal kijken de walteams uit verveling (nee hoor) naar Frankrijk-Portugal. Net na het eerste kwartier van de halve finale spoelt de VILLE DE GENEVE over de finish. Na de Zwitsers arriveren nog 16 andere schepen binnen de tijdslimiet. Helaas niet onze Belgen...

Na een flinke maaltijd en dito douche poogt de bemanning diep in de slaapzak wat te recupereren van de voorbije lange dag. Proberen, want buiten maken de voornamelijk Franse deelnemers zoveel rumoer over de bereikte finaleplaats dat nachtrust een ijdel begrip blijft...

Op donderdagochtend kregen de 31 Mumms een kort parcours voor Le Havre geserveerd. De wind is weer erg zwak, 6-7 knopen, en weet nog niet uit welke richting hij gaat staan. Het is niet eenvoudig om een parcours te leggen, maar om 12u15 wordt er toch gestart. Kort daarna besluit de wind er volledig mee op te houden, waarop het wedstrijdcomité alle deelnemers terug naar Le Havre stuurt. Daar kunnen we nog wat recupereren en ons voorbereiden op de tocht die komen gaat: op donderdagavond 21u start immers de tocht naar St.-Quay Portrieux. Het beloven weer heel lange en 155 nachtelijke mijlen te worden...

foto © J-M LIOT/TFV06

www.tourvoile.fr

Discussieer hier over de Tour de France a la Voile 2006

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: