Cowes Week 2006 - dag 3

951 zeilboten hebben vandaag het water betreden en 785 zeilboten zijn er gefinisht en als ik de media madam van Skandia Cowes Week mag geloven was de grootmoeder van Ellen MacArthur hier om naar de bootjes te komen kijken.

En wat deden die bootjes zoal? Ze broachten, braken af en toe een mast, scheurden wat zeilen, hier en daar vielen mensen overboord, knalden op elkaar en enkelen zonken bijna. Het is maar dat ge de bomma (oma voor de Nederlanders) een goed beeld heeft van wat de kleindochter juist doet.

IRC 0
ABN AMRO 1 rond de bovenboei verkeerd en krijgt een percentje of 3 tegen, ze eindigden toch nog 2de . Ik moet trouwens aan iedereen die hem kent de groeten doen van Simeon Tienpont. Hij wist me te zeggen dat er één van de gasten aan boord even naar het voordek kwam om een foto-tje te maken toen ze tegen 25kn over de Solent scheurden… 1 golfje over deck en die man hoeft z’n foto’s niet meer te ontwikkelen zei Simeon. De TP52 Red is de eerste ‘niet’ Volvo 70 die voor ABN AMRO 1 eindigt. De andere TP 52 is de rotsen van héél dichtbij gaan bekijken, maar wordt toch nog 3de. Sjambok heeft zich uit de race moeten terugtrekken en komt helemaal onderaan het lijstje te staan en Formidable 3 trekt zich uit de race terug. Info volgt nog.

IRC 2
Onze baan bestond vandaag slechts uit 4 boeien, maar ze stuurden ons wel helemaal naar de andere kant van de Solent. De zon liet zich vandaag slechts af en toe zien, iets wat we ook van de regen en ABN AMRO 1 kunnen zeggen, wat gaat die hard zeg.
De Mills 39 Marinerscove.ie gaat hier vandaag met de pluimen lopen, Roark wordt knap 4de voor Moana (op 5) en Serendipity (op 6). Grand Slam eindigt op 12 en Phoenix neemt de 14de plaats in.

De Allard komt goed van de startlijn af en loopt langzaam de eerste 6 boten in, maar dan komt er iemand roet in het eten gooien… Daar heb je Murphy natuurlijk weer, (ge weet wel, die van die wet…), eerst komt de genua 4 vanboven een metertje uit de Tuffluff en ietwat later volgt de rest van het zeil. Genua naar beneden, terug in de andere gleuf en verder varen, niet teveel verloren. Dan downhill met 25kn wind kunnen we af en toe surfen en alles gaat goed tot aan de benedenwindse boei… Daar gaat de spi er net iets te laat af, neemt water en we moeten de val doorsnijden. Maar de lijschoot ligt nog rond de winch en ik zal er alles aan doen dat die daar niet zou afkomen. De spi hangt nu achter de boot aan de val en de schoot. Kristof is de held van dienst en gaat over de zij om de spi te redden. Een half uur nadat de spi te water ging is de spi terug aan boord (éh…, en Kristof ook) we varen verder. Kristof kwam vanachter drijfnat aan boord en wandelde leukweg terug naar voor en vroeg of de Genua erop mocht? We moeten terug een boei gaan halen en dan is het down wind finish voor Cowes. Een paar mijltjes voor de finish moeten we nog gijpen, de gijp op zich viel mee, maar vlak daarna kwam Murphy zich weer moeien. Hij liet ons effe in de chinees gaan, wat ons weer een minuutje of 5 de das om deed. De spi dan maar weer naar beneden en 3 minuten voor de finish hebben we de A3 nog opgetrokken om de luttele seconden die ons nog resten optimaal te benutten. We werden 23ste.

IRC 3
Yellow Rose speelt het in IRC 3 een beetje op safe en komt op een 13de plek terecht, voor hen is enkel de X-Dream. Perfect Ten eindigt op een 14de plaats.

IRC 4
Philippe Bergmans en Bernard Wilmet komen niet verder dan een 10de plaats met hun Aquaholic.

IRC 5
In IRC 5 klasse neemt de Winsome wat gas terug en eindigt "slechts" op een 2de plek.

IRC 7
De Rode Baron wordt 9de.

J-Sprit
Jimjams eindigt op 6 in de J-Sprit klasse.

De boot "Loon" in de sportboat klasse komt op 10 terecht vandaag. Misschien niet super maar ik denk dat die gasten wel ontzettende lol hebben gehad met dit weer en ge moogt er zeker van zijn dat ze nat zijn geworden…
In de X332 klasse geven er 2 boten op en er is er ééntje die niet mee doet. De Nixie van Igor Quik eindigt mooi 2de

foto: CATCH, Class 7 IRC © Polly Durrant

Voor diegene die bovenstaand 1/4 tonnertje langs den andere kant willen zien, hier klikkeuh!

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: