WK IMS - Rosetta from The Rocks uit de kuip

Verslag na de offshore en 4 inshore races.

De Rosetta from the Rocks bezet in de IMS Offshore World Championship de .. plaats.
In een sterk deelnemersveld van 24 schepen wordt voor de kust van Neustadt (Lubecker bocht) vel gestrijdt om de titel. Schipper Radboud Crul en zijn mannen begonnen de serie, welke bestond uit een gecombineerde offshore met een tussen finish, goed. Weliswaar was de klassering 'slechts' een 8e plaats maar daar viel door het windvoordeel welke de kleinere boten tijdens de race hadden, weinig aan te verbeteren.

Super gemotiveerd zijn donderdag 10 augustus de mannen aanboord gegaan van de goed geprepareerde Dehler 36. Twee man hebben het onderwaterschip nog gepolijst, de schipper en zijn tacticus bereidde zich voor op de weer- en baangegevens, de overige deden de laatste checks van de equipment en tuigden de Rosetta op.
De racecommité had besloten om 4 races te varen i.p.v. de geplande 2 races omdat de verwachting is dat het de komende dagen niet meer gaat waaien. De eerste twee wedstrijden verliepen goed en metname de tweede race liet de complete bemanning zien welke potentie zij heeft, deze race werd met een 3e plaats afgesloten.

Al snel werd duidelijk dat men in een rap tempo de races de revue wilden laten passeren; het jonge maar tot dusver goede commité was wellicht wat nerveus en terwijl de windomstandigheden onstabiel waren, besloot men snel te blijven starten. Dit werkte in ons nadeel; de starts en eerste kruisrakken begonnen als uit een boekje voor de gevorderde wedstrijdzeiler. Maar dicht bij de boventon werd het dikwijls een carrousel waarbij de kleinere schepen vanuit de achterste linie
prima de kat uit de boom konden kijken en daarmee hun voordeel pikten.

Race 3 & 4 werd afgesloten met een respectievelijk 18e en 20e plaats. Een enorme teleurstelling omdat we van onze kracht overtuigd zijn. Tactiek is goed, snelheid en manouvres verliepen in de voorgaande uren naar wens maar in de laatste races zat het ons domweg niet mee. Her en der lieten we wat liggen en een stukje geluk afdwingen was er niet meer bij. Het ontbreken van locale kennis onder deze lastige omstandigheden speelden wellicht tevens een rol.
Nog 3 races te gaan; het lijkt het WK te worden van de kleine boten tot 32 foot lengte terwijl wij de toon zetten bij de grotere schepen in onze klasse.

Onze boot is met perfect voorbereid, de bemanning gemotiveerd en we willen onze inzet tot uitdrukking in de uitslagen laten komen. Het wachten is of er nog wind gaat komen de komende dagen..

foto © Daniel Forster/Rolex

Meer WK IMS 2006 insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: