Tall Ships Race eindigt in mineur

De 50ste editie van de Tall Ships Race eindigde dinsdagmorgen 15 augustus om 7 uur enigszins in mineur. Het gros van de vloot lag toen reeds anderhalve dag te dobberen in een windloos gebied in het hart van de golf van Biskaje.
De race nam nochtans een turbulente start op donderdag 10 augutus met windkracht 6, met uitschieters van 7.

Nog voor het officiele startschot klonk ging de mast overboord van St. Barbara V en werd de Williwaw terug naar de haven gedwongen met roerproblemen.
Na de eerste wedstrijddag zeilde de Noorse Christian Radich aan de leiding, zowel in haar A-klasse als in de algemene rangschikking. Aan boord van deze 70 meter driemaster waren een vijftiental studenten van de Antwerpse Hogere Zeevaartschool een deel van de actieve bemanning. Vooral het rukken aan de schoten, gepaard gaande met exlusief Antwerpse oerkreten, was hun handelsmerk. Ondanks de inzet werd de Christian Radich eerst door de Mir en daarna door de Alexander von Humboldt op achterstand gezet. Rekening houdende met de ratings van de diverse boten in de A-klasse en de paar geslaagde overstag manœuvres, was voor de Radich nog alles mogelijk. Met een hoge positie aan de wind lag het rak naar het eerste waypoint, in de buurt van Brest, open. De Radich had de eerste etappe van Lissabon naar La Coruna gewonnen en de ambities van de Noorse bemanning en Antwerpse trainees logen er niet om. Het podium in Antwerpen was het minimum.

Zondag viel de wind volledig weg en werd het schip door de drift teruggezet op de positie van 6 uur eerder.
Omdat het zich liet aanzien dat een aantal schepen pas Antwerpen zou bereiken na afloop van de feestelijkhden werd het raceprogramma ingekort. De posities op dinsdagmorgen werden bepalend voor de definitieve uitslag.
Overall ging de overwinning naar de Asgard II, die ook de eerste plaats in de A-klasse binnenhaalde.

Intussen liet de Antwerp Flyer een schitterende prestatie optekenen. Vertrokken vanuit 13de positie wist het team elke dag een paar plaatsen in te pikken, 9de de tweede wedstrijddag, 6de na 3 dagen om op te klimmen tot de tweede plaats in de C-klasse en 4de te worden 'overall'. Ook de Ruppel in de B-klasse mag op een geslaagde race terugkijken met een 2de plaats in haar klasse en 26ste algemeen.

In de D-klasse werd Felicity 6de en 17 algemeen, Rythmic 9 en 23. De 6 beaufort bij de start was zeker geen cadeau voor de kleinere jachten, de respectievelijke schippers hebben dan ook sterke proeven van zeemanschap afgelegd.

Swann Fan Makkum met een doorsnee van de Antwerpse bevolking aan boord werd uiteindelijk 6de in de A-klasse en 33ste algemeen.
Tomidi liet het afweten voor de start en de Zenobe Gramme trok zich terug de laatste wedwstrijddag toen ze in 19de positie lag.

Op dit moment varen de meeste schepen op motor richting Antwerpen voor de feestelijkheden. Daar wordt aan boord van de Radich verlangend naar uitgekeken want aan boord geldt een absoluut alcohol verbod tijdens de race en op zee.

www.tallships2006antwerp.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: