Qingdao International Regatta - De Chinezen zijn er klaar voor!

Op 21 augustus is het eerste olympische testevenement gestart in Qingdao met 456 zeilers en surfers uit veertig landen. Voor de Nederlandse zeilers is het vooral een wedstrijdserie om het vaarwater te verkennen. Voor de Chinezen is het de eerste ‘proeve van bekwaamheid’, De zeilwedstrijden krijgen veel aandacht in China omdat het van alle sporten het eerste test evenement is voor de Olympische Spelen van 2008. En het moet gezegd: `De Chinezen zijn er klaar voor!’

Qingdoa - Sailing city
Op 20 augustus vond de opening plaats met een sprankelende show die direct op de nationale TV werd uitgezonden. "De gloednieuwe olympische haven is een perfecte kopie van de haven in Athene, die overigens prima was", zo meldt coach Jaap Zielhuis. "Alleen is deze haven in China gewoon klaar is en als men wil, kunnen morgen de échte Spelen beginnen! Nu al is de stad Qingdao al in olympische sferen en de mensen zijn ongelofelijk trots op hun moderne ’Sailing city’. De wind op de eerste wedstrijddag was volgens verwachting licht (2 bft), maar zeilbaar en alle geplande wedstrijden werden uitgezeild. Een hele meevaller gezien de pessimistische berichten vooraf."

De wedstrijdprestaties
Het Nederlandse zeilteam neemt deel in de Laser, de Yngling en op het olympische surfboard, de RS:X. De Ynglingdames zijn aanwezig met één boot, dit keer gezeild door Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin. Het team had een goede dag en staat tweede in het tussenklassement met een 6e en 3e plaats. Vooral de tweede race van Mandy, Brechtje en Janneke was indrukwekkend omdat ze bij de eerste boei nog maar drie bootjes achter zich hadden. Voor de wind en in het bijzonder het tweede kruisrak werd veel ingehaald. ’De boot loopt lekker en de klappen waren raak’, was de simpele uitleg van Janneke Hin. "Maar", zo zegt Jaap: "De Chinezen geven ook op het water een visitekaartje af. In de eerste race komen CHN 1 en CHN 2 met ruime voorsprong als eerste bij de eerste boei en geven hun voorsprong niet meer weg. Dat is toch aardig gek voor zeilers die dit jaar in Europa niet tot goede prestaties zijn gekomen. Ook in andere klassen wordt China een land om serieus rekening mee te houden."

Joeri van Dijk en Casper Bouman hadden meer moeite met de deining en lichte chop (kleine golfjes). De mannen kwamen respectievelijk tot een 19e en 16e plaats na twee wedstrijden. Steven Le Fevre bezet in de Laser de 12e plaats. Zelf was de jonge zeiler niet zo te spreken over zijn eerste dag: `Ik lag er steeds goed bij en had prima snelheid, maar miste net het beslissende klapje`. Steven is dit jaar Europees kampioen geworden in de Laser Radial. Om te testen hoeveel voordeel weinig gewicht brengt in de omstandigheden voor de kust van Qingdao heeft Steven de mogelijkheid gekregen de Good Luck Beijing Regatta te varen.

Qingdao International Regatta

Meer insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: