Nederlanders winnen op moeilijke zeildag in Qingdao

De tweede dag van het Olympisch test evenement in Qingdao was een moeilijke. Door de laag hangende bewolking kwam het zeewindje van de afgelopen dagen niet door. Comité en zeilers moesten het doen met 1 à 2 bft op een Chinese zee met lichte deining. Veel wedstrijden werden voortijdig afgelast of helemaal niet gestart. Daarnaast had het comité moeite met de stroom die midden op de dag het sterkst was. In een aantal klassen werden de wedstrijden uitgezeild en de Nederlandse deelnemers laten zich niet door de omstandigheden van de wijs brengen. Integendeel!

Dagzege voor Steven Le Fevre
Steven Le Fevre, die alleen voor deze lichtweerserie in de Laser is gestapt, schreef de wedstrijd van vandaag op zijn naam. Een trotse coach Zielhuis meldt de sleutel tot dit succes: "Na de eerste dag in deze klasse had Steven zich twee dingen voorgenomen. Trim de boot op gevoel; kijk niet te veel hoe de anderen het zeil trimmen. Daarnaast moet je bij de grote jongens in de Laser iets meer van je afbijten dan in de Radial. Deze kenmerkende eenvoud bracht de lichtste zeiler van de vloot de dagzege. Na een goede start kon hij met de besten mee, vocht bij de onderboei een gevecht uit met topper Maciej Gabrovski uit Polen en kon van een klein gaatje in het veld gebruik maken om te ontsnappen. In het sterke laserveld een topprestatie! Steven bezet de zesde positie in het klassement."

Ynglingteam leidt in klassement na tweede wedstrijddag
Ook in de Yngling was er Nederlands succes. Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin wisten optimaal gebruik te maken van de vele kansen die de wedstrijd bood. Zo zeilden ze keurig van een achtste plaats naar een zesde plaats bij de volgende boeiendoorkomst om deze lijn door te zetten en op te klimmen naar een vierde plaats en vervolgens als eerste te finishen. " Er gebeurt na de start nog zo ongelofelijk veel met wind en stroom dat het pas écht over is op de finishlijn", was het commentaar van de dames die in het laatste voor de windse rak met een aanvallende actie naar de leiding in het klassement schoven. Het Nederlandse Ynglingteam staat sowieso in de belangstelling omdat coach Maurice Paardenkooper voor een bijzondere samenstelling van de boot heeft gekozen. Janneke Hin neemt de voor haar ongebruikelijke voordekpositie in zodat het Nederlandse team met twee ‘stuurvrouwen’ vaart. Bij deze keuze nemen de Nederlanders de onwennigheid van Janneke op het voordek voor lief. Voor buitenlandse coaches en tegenstanders is het nieuwe concept van drie boten en negen zeilsters al het hele seizoen voer voor speculaties, maar deze combinatie had niemand verwacht!

Foto: Steven Le Fevre (NED) na het winnen van zijn wedstrijd

Qingdao International Regatta

Meer insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: