Splash Worlds 2006

Een brede groep van 25 Belgische Splash zeilers nam van 12 tot 19 augustus deel aan de Splash Worlds te Riva. In de aanloop werd er 3 dagen getraind. Zo werd kennis gemaakt met de "peler" en "ora. Deze laatste zorgt tijdens de namiddag voor een flinke bries vanaf 4 bft. Het werd dan ook al snel duidelijk dat dit geen kampioenschap voor lichtgewichten zou worden.

De eerste dag zette een harde Ora wind op. In tegenstelling tot de voorbereidende trainingen met onregelmatige wind en veel regen, kregen de zeilers nu de vooropgestelde weercondities, die Riva tot zeil- en surfmekka maken, voorgeschoteld. De hele vloot voer in 3 groepen over een baan die de ganse breedte van het Gardameer benutte. Zodoende werd het tactisch voordeel van het naar de rotsformaties te varen essentieel zowel bij de innerloop als bij de buitenste outerloop. Beste Belg van de openingsdag was Thomas van Hoeylandt, die zich met een 12e en een 4e stek op een voorlopige 21e plaats posteerde. Kort daarachter vonden we Xavier Seynaeve (10,9), Mathieu Willemart (9,10) en Philippe Belis (10,10) op een respectievelijke 25e, 26e en 27e plaats. Robert Hooft volgde op een 36e plaats. Tot zover de zwaargewichten van ons team. De runner-up lichtgewichten weerden zich dapper en waren Maité Demeester (49) en Stefaan Boydens (54).

De tweede dag van het WK Splash was zonnig en begon met een 4-5 Bft. De motivatie in het Belgisch team
was hoog en het beloofde een spannende dag te worden. Ook nu was de tactiek nogal eenduidig: enkel links
starten indien de pin end veruit voordelig was en nadien als de bliksem de stuurboordslag naar de rotswanden. De tactische creativiteit blijft hier als het ware achterwege en een superieure techniek en fysieke conditie van de zeilers geven de doorslag. Anderzijds komt ook het aspect ‘pakzeilen’ meer op de voorgrond, nl het zich optimaal positioneren in een veld. Mathieu Willemart zette de sterkste prestatie neer met een 4e en een 2e plaats. In de totaalstand rukte hij op naar de 16e plaats. Op de voet volgde Xavier Seynaeve en Thomas van Hoeylandt, die hun prestatie van gisteren eveneens verbeterden. Daarna volgden Philippe Belis en Robert Hooft met een verdienstelijke top30 plaats in de tussenstand. Opmerkelijk was de verbetering bij lichtgewicht Maité Demeester, die twee keer net buiten de top tien finishte. Dat resultaat bracht haar een stap dichter bij een podiumplaats in het vrouwenklassement.
Gelijktijdig met dit kampioenschap werd in Riva ook de Eurocup Flash gezeild. Deze groep bestaat voornamelijk uit Nederlanders. De top 10 zijn allen laser zeilers. Hierin mogen we toch wel even de verdienstelijke 6e plaats in de tussenstand van gastzeiler Ameloot Cédric vermelden. Uiteindelijk eindigde hij op een 8ste stek.

Tijdens de derde kwalifacatiedag was Willemart Mathieu goed op dreef. Dankzij een 2de en 1ste plaats komt
Hij op een schitterende 6de plaats te staan. Voorwaar mooi als rookie. Seynaeve Xavier(5 en 9) en Belis
Philippe(5 en 19) konden zich handhaven terwijl het feit dat er wat minder wind stond Thomas Van Hoeylandt
een klein beetje parten speelde. Ondertussen rukte Demeester Maité als meisje verder op(11 en 3).

De finals waren zowel op psychologisch als fysiek vlak. Snoeihard. De pro’s uit Nieuw-Zeeland beten hard van
zich af en toonden dat termijn en professionele werking resultaten geven. Uiteindelijk werd Tuke Blair de
verdiende winnaar voor Haakman Jochem-Bart(NED) en Maloney Andy(NZL). Opmerkelijk is het resultaat
van de kiwi’s. Op de 9 zeilers eindigden er 5 in de Top 10. Hun geheim is zeer eenvoudig maar wel even
verbazingwekkend. Deze jongeren zeilen nu reeds professioneel!

Resultaten Gold fleet
1
NZL 2373
Tuke Blair
2
NED 2338
Haakman Jochem-Bart
3
NZL 2378
Maloney Andy
4
NZL 2377
Maloney Jimmy
5
GBR 2155
Large James
6
NZL 2374
Vincent Matthew
7
BEL 2253
Wilemart Mathieu
8
NED 1893
Cornelissen Frank
9
NZL 2379
Clarke Hanlon
10
NED 2322
Bertoen Jelte
12
BEL 2221
Seynaeve Xavier
21
BEL 2300
Van Hoeylandt Thomas
26
BEL 1649
Belis Philippe
35
BEL 2364
Demeester Maité
38
BEL 2344
Hooft Robert Topzeilen.be
42
BEL 2149
Bricoult Amélie
57
BEL 1803
Scholtens Eelco

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: