Tall Ships Race - Kathedralen van de zee verlaten Antwerpen

Tall Ships’ Races opnieuw te gast in 2010

Gisterenmiddag zijn de majestueuze zeilschepen vertrokken die deelnamen aan de Tall Ships’ Races supported by Antwerp. De schepen losten de trossen omstreeks 16 uur om met een indrukwekkende parade Antwerpen te verlaten. Omringd door grote en kleinere zeil- en motorjachten zetten zij koers richting Vlissingen om naar hun thuishaven of elders te vertrekken.

Vanop de kaaien en de oevers aan de Schelde volgden duizenden toeschouwers dit magnifieke schouwspel. Aan boord van de schepen gonste het van de bedrijvigheid, terwijl de aangemonsterde zeelui de Scheldestad een laatste saluut brachten. Gedurende het hele evenement volgden 750.000 mensen het hele gebeuren.

De zeilparade waarmee de zeilschepen afscheid namen van Antwerpen en de honderdduizenden bezoekers was het sluitstuk van een vierdaags evenement. Gedurende vier dagen viel er vanalles te beleven op en naast het water. De Tall Ships’ Races deden Antwerpen al voor de vierde keer aan. Dit keer met een extra feestelijk tintje, omwille van het 50-jarig bestaan van de Tall Ships’ Races.

Om dat extra in de verf te zetten zeilden een aantal veteranen die destijds hadden deelgenomen aan de allereerste Tall Ships’ Race van 1956 opnieuw mee. Zij werden gehuldigd tijdens de prijsuitreiking van zondag.

Winnaars van de etappe van La Coruña (Spanje) naar Antwerpen zijn de Mir, een 108,80 meter lang Russisch schip, in klasse A; de Engelse Jolie Brise van 22,40 meter in klasse B; de Letse Spaniel van 17,10 meter lang in klasse C en de Russische Akela van 13,60 in klasse D. De Akela zette bovendien de beste tijd neer van de hele vloot.

De Sail Training International Friendship Trophy is dit jaar toegekend aan de Spaanse Juan De Langara. Volgens de kapiteins en bemanningen van alle deelnemende schepen heeft dit schip het meest bijgedragen tot de promotie van internationale vriendschap en begrip.

De prijs voor de meest internationale bemanning werd toegekend aan de Nederlandse Europa. Honderden jongeren uit talrijke landen maakten de zeereis van La Coruña naar Antwerpen. Voor velen was het hun eerste ervaring op een zeilschip, vele anderen zijn al langer vertrouwd met de Tall Ships’ Races.

Publiekstrekkers aan de kade waren het Italiaanse militaire paradepaardje Amerigo Vespucci, de Russiche Mir, de Portugese Sagres, de Poolse Dar Mlodziezy en de Engelse Lord Nelson waar mindervalide bemanningsleden aan boord zijn. Ook de stoomschepen die in het kader van Waterkant rondvoeren met talrijke kijklustigen waren erg in trek.

In 2010 is Antwerpen opnieuw gaststad voor de Tall Ships’ Races. Dan is Antwerpen niet zoals dit jaar het eindpunt van de race maar de vertrekhaven. Ongetwijfeld kijken heel wat Antwerpse en andere geïnteresseerden hier alvast naar uit.

www.tallships2006antwerp.be

En veel foto's via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: