Qingdao International Regatta - dag 3

Derde wedstrijddag biedt goede informatie op weg naar de Olympische Spelen van 2008

De Olympische zeilstad Qingdao voldeed vandaag volledig aan de verwachtingen: warm, vochtig, weining wind en veel stroom. Normaal gesproken zijn dat omstandigheden waar zeilers van gruwen. Maar de zeilers weten dat hier over twee jaar de medailles verdeeld worden.

Deze factor, samen met de voorspellingen vooraf over de omstandigheden, maken de zeilers mild gestemd. Bondscoach Jaap Zielhuis noemt het bijzonder om te zien hoe gemakkelijk iedereen zijn grenzen bijstelt als het gaat om wat acceptabel is voor een wedstrijd. "Ook het wedstrijdcomité heeft een houding van: we moeten wel want anders krijgen we geen wedstrijden. Dat laatste valt nog te bezien gezien het goede weer van de afgelopen week en de gunstige voorspellingen."

Nedetlander Steven Le Fevre behoudt zesde plaats in tussenklassement
Steven Le Fevre was de enige Nederlander die in actie kwam. De RSX en Yngling hadden een geplande rustdag in het schema. Vanuit Qingdao meldt Zielhuis dat de dag voor Steven begon met een paar uur uitstel op de kant. "Rond een uur of drie besloot het comité toch een poging te wagen. Met een heel licht windje van 1 à 2 bft en bijna twee knopen stroom tegen kwamen de Lasers nog maar net tegen de stroom in. Steven voelt zich prima thuis in de lichtweer omstandigheden en kon na een matige start zich zonder overbodige risico’s naar een topplek varen. Bij de laatste boei had de jonge Santpoorter zelfs brutaal de leiding genomen, maar die moest hij in het voor de windse rak echter weer afstaan. Hij finishte op een knappe derde plaats. In de tweede wedstrijd werd nog eens duidelijk dat lokale kennis een groot voordeel kan zijn. De stroom begon te draaien en Steven miste in het tweede kruisrak dicht onder de wal de kans op een tweede topklassering vandaag. Een 14e plaats was uiteindelijk niet eens zo slecht gezien de wisselende resultaten in de top. Steven behoudt dan ook de zesde positie in het klassement."

Op weg naar de Spelen
Het Nederlandse team gebruikt dit evenement onder andere om een goede afweging te maken of in de komende twee jaar veel tijd op de Chinese Zee voor Qingdao getraind moet worden. Dagen als deze zijn daarvoor van onschatbare waarde. Niet alleen om lokale kennis te vergaren, maar ook om te zien hoe een comité met deze omstandigheden om gaat. Over twee jaar zullen dezelfde mensen de wedstrijden leiden.

Wedstrijdschema donderdag 24 augustus
Op donderdag 24 augustus komen alle Nederlandse Zeilers en windsurfers in actie. Er zijn wedstrijden gepland in de Yngling, de Laser en de RS:X men, de olympische windsurfplank.

Qingdao International Regatta

Meer insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: