Qingdao International Regatta - dag 5

Op de vijfde wedstrijddag verstevigt Nederlands Ynglingteam de koppositie

De Olympische zeilstad van 2008, Qingdao, begon vanmorgen met een stevige wind van 3 tot 4 beaufort. Veel zwaardere zeilers stonden al handenwrijvend op de kade. Volgens het weerbericht zou het voor Qingdao begrippen flink waaien. Maar precies op de geplande starttijd van 13.00 uur ging de wind liggen. Wat overbleef was 2 beaufort en een flinke golfslag. Omstandigheden waarmee de Nederlandse Laserzeiler en Ynglingzeilsters al de hele week goed uit de voeten kunnen.

Ynglingzeilsters verstevigen koppositie
Het Nederlandse Ynglingteam zeilde vandaag twee races. Met een derde plaats en een eerste plaats liepen Mandy Mulder, Brechtje van der Werf en Janneke Hin uit op de Engelse en Chinese zeilsters. In de laatste wedstrijden hadden Engeland en Nederland een ruime voorsprong op het veld en streden onderling om iedere meter. Dit leidde bij de boeien tot spannende situaties. De Nederlandse dames wonnen het boot tegen boot gevecht doordat zij optimaal van de grillige winddraaiingen gebruik maakten. Het comité had meer moeite met de hoge golfslag. Het duurde uren voordat de baan er goed in lag. De Chinese comitéleden zijn van goede wil, is de positieve reactie van Jaap Zielhuis, "maar een goede startlijn leggen in golven en stroom kan alleen als hier veel op geoefend is".

Steven Le Fevre zorgt voor verrassingen
"De grote verrassing in het Laser veld is Steven Le Fevre", aldus Jaap Zielhuis. "Tussen de internationale toppers vindt de jonge Laser Radial zeiler moeiteloos zijn weg. Hij behaalde vandaag zijn tweede overwinning deze week. Even zag het er naar uit dat hij de race niet kon winnen. Op een ruime koers verloor hij op onverklaarbare wijze veel afstand op het veld. Hij ging letterlijk op onderzoek uit en vond achter zijn roer een groot stuk ‘bubbeltjes inpakplastic’. Blij met de oplossing van zijn snelheidsprobleem hield hij het stuk triomfantelijk in de lucht, waarmee hij de lachers op zijn hand had. Maar niet voor lang: Steven had de snelheid terug en zeilde zich soepel naar een eerste plaats." Hij stijgt naar een vierde positie in het klassement.

RS:X - olympische windsurfplank
Joeri van Dijk is in het door Chinezen gedomineerde klassement bij de windsurfers ook iets gestegen door het behalen van een tweede plaats in de vijfde race. Hij lijkt een beetje te wennen aan de specifieke omstandigheden voor de kust van Qingdao en staat nu op een dertiende plaats in het tussenklassement. Casper Bouman zakte naar de 21e plaats.

Wedstrijdschema zaterdag 26 augustus
Zaterdag 26 augustus is een rustdag voor de windsurfers en voor de Laserzeilers. Het Nederlandse Ynglingteam komt wel in actie.

Qingdao International Regatta

Meer insiders info via het ClubRacer forum

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: